Saudi-Arabië gaat olieproductie verhogen
12 May 2016, 05:18
foto
Het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië zal maximaal 5% van zijn aandelen verkopen. (Foto: Getty Images)


Het staatsoliebedrijf Saudi Aramco gaat zijn productie opvoeren. Amin Nasser, president van het Saudisch staatsbedrijf zegt dat de productie dit jaar wordt opgevoerd voorafgaand aan een verkoop van aandelen. De maatschappij heeft een waarde van US$ 2 biljoen, vier maal de waarde van Apple.

De verkoop van maximaal 5% van de staatsreus is een in het oog springend onderdeel van een plan om de Saudische economie tegen 2030 te verdubbelen en de afhankelijkheid van olie en gas van het koninkrijk, te verminderen. De geplande diversificatie komt echter niet in de plaats van fossiele brandstoffen, maar is een aanvulling.

Saudi-Arabië zijn 2030 visie zal een schatkist vol oliegeld nodig hebben voor investeringen in andere industrieën zoals petrochemie, mijnbouw, toerisme en de bouw. Het land hoopt binnen vijftien jaar zijn economie te verdubbelen en zes miljoen Saudische banen te creëren. Saudi-Arabië ontleent op dit moment 90% van zijn inkomsten aan olie en gas.

Als het land slaagt in zijn opzet, zal het niet zijn omdat hij zijn olieproductie heeft verminderd. En dat zal alleen maar meer problemen opleveren voor andere producenten zoals Venezuela, Nigeria en de Noordzee.

Vraag neemt toe
Op een persconferentie heeft de oliebaas Nasser gezegd dat de vraag toeneemt. Hij verwacht dat de totale behoefte van olie dit jaar groeit met 1,2 miljoen vaten per dag. “"We zien een toename [van de vraag] in India, in de VS, en we zullen voorzien in de roep naar meer olie."

De olieprijzen hebben in de afgelopen maanden van het jaar een licht herstel vertoond na een sterke daling van de piek die ze in 2014 hadden bereikt. Ruwe Brent-olie had medio 2014 nog een prijs van US$ 115 per vat. Voor het eerst in twaalf jaar is Brent-olie in januari gedaald tot onder de US$ 30 per vat. Zij wordt nu verhandeld voor iets minder dan US$ 44 per vat.

Nasser heeft nog grote plannen voor Saudi Aramco. Hij zegt dat hij van plan is om elk deel van het bedrijf te laten groeien. De huidige markt beschrijft hij als een "grote kans voor aanzienlijke groei". Hij voegt eraan toe dat hij op zoek is naar joint ventures in de hele wereld, onder meer in Indonesië, India, de Verenigde Staten, Vietnam en China.

Saudi-Arabië is 's werelds grootste olie-exporteur en is zwaar getroffen door de scherpe daling van de prijs. Als gevolg daarvan heeft het land besloten om zijn economie minder afhankelijk te maken van olie. Als onderdeel van die hervorming moest Olie-minister Ali al-Naimi het veld ruimen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May