Filipijnen: Rodrigo Duterte wint verkiezingen
10 May 2016, 15:58
foto
President-elect Rodrigo Duterte. Hij heeft zeven termijnen gediend als burgemeester van de zuidelijke staat Davao. (Foto's: Reuters)


Rodrigo ‘Digong’ Duterte heeft de Filipijnse presidentsverkiezingen gewonnen. De tegenstanders van de anti-misdaad kandidaat Duterte hadden zich teruggetrokken.
Hoewel de officiële uitslag nog niet is vrijgegeven, heeft de belangrijkste rivaal Mar Roxas zijn nederlaag toegegeven. Peilingen geven aan dat Duterte een onaantastbare voorsprong heeft. Duterte heeft gezegd dat hij het mandaat met “extreme nederigheid” aanvaard.


De 71-jarige Duterte heeft met zijn opruiende opmerkingen tijdens zijn campagne gezorgd voor beroering. Zijn succes wordt toegeschreven aan zijn harde opstelling over recht en orde.

Hij staat bekend als de misdaad verpletterende burgemeester van de zuidelijke stad Davao, ooit berucht om zijn wetteloosheid. Zijn succes als misdaadbestrijder heeft hem de bijnaam The Punisher opgeleverd. Een bijnaam die een klankbord vond bij de kiezers.

Corruptie, armoede en ongelijkheid ondanks de economische groei tijdens de uitgaande president Benigno ‘Noynoy’ Aquino hebben de boventoon gevoerd in de verkiezingscampagne van Duterte. Verkiezingsautoriteiten zeggen dat er een record opkomst was bij de stembureaus. Meer dan 81% van de 54 miljoen kiesgerechtigden hebben hun stem uitgebracht. Er is ook gestemd voor senatoren, burgemeesters en ongeveer 18.000 lokale ambtenaren.

Met 90% van de stemmen geteld, heeft Duterte meer dan 14,8 miljoen –ongeveer 39%- behaald. Roxas, een voormalige minister van Binnenlandse Zaken en de naaste rivaal Duterte, had 8,6 miljoen stemmen. Hij heeft intussen de overwinning van zijn rivaal geaccepteerd. “"Er zijn veel tranen in de kamer. Laat me je vertellen dit is geen tijd voor tranen. Voor ons land, hebben we een rustige, succesvolle overdracht van de macht gehad."

Een andere belangrijke rivaal, senator Grace Poe, was de eerste die zijn nederlaag heeft toegegeven met de belofte om "samen te werken met het genezingsproces" na een turbulente campagne.

In de verkiezing voor vicepresident heeft sociaal activist, Leni Robredo, op dit moment een kleine voorsprong op Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos, de zoon van voormalige dictator Ferdinand Marcos. President Aquino stapt op na een termijn van zes jaar, zoals voorgeschreven in de grondwet. Hij heeft nog geprobeerd andere kandidaten tegen Duterte mee te krijgen, naarmate de populariteit van The Punisher steeg in de opiniepeilingen.

Duterte heeft veel controversiële uitspraken gedaan tijdens zijn campagne. Zo merkte hij op dat hij een bloedbad zou maken van criminelen en drugsgebruikers. Hij maakte een grapje over de verkrachting van een Australische missionaris en zei dat hij het congres zou opheffen als deze het oneens met hem was.

Hij heeft ook openhartige adviezen gegeven over het 'territoriaal geschil van Filipijnen met China in de Zuid-Chinese Zee. Hij zegt dat hij naar de betwiste eilanden zou varen en de Filipijnse vlag daar zou neerzetten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May