Patrick Peneux: Ik heb geen bankrekening in Panama
10 May 2016, 00:01
foto


Patrick Peneux, directeur van Surmac en president-commissaris bij EBS, begrijpt niet hoe zijn naam voorkomt in de ‘Panama Papers’. Hij is een van de zes personen uit Suriname die een bankrekening zou hebben in Panama. Peneux om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij absoluut geen rekening heeft in Panama. Wat hem betreft, kan iedereen onderzoek doen. “De Centrale Bank van Suriname kan heel gemakkelijk nagaan of ik een bankrekening heb in Panama,” zegt Peneux.

“Peneux wil niet te lang bij deze kwestie stil blijven staan. “Centrale Bank is de instantie die onderzoek kan doen. En als het waar is dat ik rekeninghouder in Panama ben, dan mag de autoriteit dat ook prijsgeven aan de samenleving,” stelt Peneux. In feite wil hij geen woorden vuil maken aan de publicatie die maandag voor een groot deel online is geplaatst. De informatie is per land beschikbaar gesteld.

Onderzoeksjournalisten hebben in de Panama Papers onthuld hoe miljarden dollars via belastingparadijzen weggesluisd zouden zijn, waarbij regeringsleiders, zakenlui en rijke personen betrokken zijn. Het juridisch adviesbureau Mossack Fonseca & Co heeft voor zijn klanten vennootschappen opgezet op locaties waar zij over hun vermogen nauwelijks belasting betalen. Er zijn ongeveer 11,5 miljoen documenten uitgelekt met informatie over 214.000 vennootschappen die opgericht zijn tussen 1977 en december 2015. De informatie zou zijn gehackt. De namen van zes Surinamers komen voor in de documenten die wereldwijd veel opschudding veroorzaakt hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May