Canada hoopt op koeler weer in strijd tegen wildvuur
09 May 2016, 14:26
foto
Het wildvuur heeft hele wijken in Fort McMurray in de as gelegd. (Foto's: Reuters)


Canadese brandweerlieden rekenen vandaag op koeler weer om hen te helpen bij de strijd tegen de meest destructieve bosbrand van het land in zijn recente geschiedenis. Functionarissen proberen de schade aan de oliezanden in de florerende stad Fort McMurray te peilen.

De brand, die op 1 mei is begonnen, heeft zich zo snel verspreid dat de 88.000 inwoners van het gebied nauwelijks tijd hadden om te vertrekken. Hele wijken zijn verteerd door het vuur. Zondag waren er lagere temperaturen. “Dit is geweldig weer voor brandbestrijding, we kunnen het echt gebruiken en kunnen vat krijgen op het vuur,” zegt brandweerfunctionaris Tsjaad Morrison van de provincie Atlanta.

Het wildvuur heeft zich een weg gebaand door de Canadese oliezanden regio in het noordoosten van Alberta. De verwachting was dat het natuurgeweld in omvang zou verdubbelen op zondag, maar lichte regen en koelere temperaturen hebben dat voorkomen. De temperatuur is het gebied was gisteren maximaal 17°C. Volgens de Canadese Milieudienst is er vandaag 40% kans op buien in Fort McMurray. Na record hitte-temperaturen vorige week, voorspelt de milieudienst dat tot en met vrijdag het kwik kan dalen tot rond de 10°C.

Duurste natuurramp
Het provinciaal bestuur van Alberta heeft geschat dat het vuur tot nog toe 161.000 hectare in de as heeft gelegd. Ambtenaren hebben duidelijk gemaakt dat het te vroeg is om de duizenden evacués die kamperen in de nabijgelegen steden terug te sturen naar Fort McMurray, zelfs als het vuur hun huizen heeft gespaard.

De gasvoorziening van de stad in uitgeschakeld, zijn elektriciteitsnet is beschadigd en het water is ondrinkbaar. Volgens de burgemeester van Atlanta, Rachel Notley, zijn de inspanningen tot herstel zondag begonnen. Zo’n 250 werknemers van het energiebedrijf Atco zijn bezig het elektriciteitsnet te herstellen en de gasinfrastructuur te controleren.

Fort McMurray is het centrum van de Canadese oliezanden industrie. Ongeveer de helft van de ruwe olieproductie - 1 miljoen vaten per dag - is volgens een schatting van persbureau Reuters stopgezet. Maandagochtend vroeg is de olieprijs als gevolg van de branden in Canada met 2% gestegen.

Het vuurgeweld zal naar het zich laat zien de duurste natuurramp in de geschiedenis van Canada worden. Een analist schat dat de verzekeringen zal moeten inkomen met meer dan US$ 7 miljard. Bijna alle bewoners van Fort McMurray zijn ontsnapt aan de inferno, maar er vielen twee doden in een auto-ongeluk tijdens de evacuatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May