Precaire financiële situatie baart studenten zorgen
28 Apr 2016, 15:17
foto


Waar de financiële crisis bedrijven en andere actoren treft binnen onze samenleving, voelen studerende jongeren deze nu duidelijk. Studenten die niet werken, krijgen minder geld van hun ouders en zijn nu gedwongen een werk te zoeken om rond te kunnen komen in deze tijd.

Ik maak het dagelijks mee op de universiteit waarbij de situatie duidelijk effect heeft op studieprestaties van jongeren. Het is veel zwaarder voor hen die werken en tegelijkertijd colleges moeten volgen om nu rond te kunnen komen. Het volgen van colleges gaat zeer moeizaam, aangezien studenten met diverse berekeningen zit hoe ze de bus zullen betalen, hun boeken te kopen, de studie van hun broertje of zusje te bekostigen of hun gezin zullen verzorgen. De nijpende situatie in het land creëert ook angst onder de jongeren aangezien ze in twijfel verkeren of ze na hun opleiding een betere baan zullen vinden en anderen die niet werken hebben weinig hoop of ze wel een werk zullen vinden.

Er is momenteel ook sprake van studievertraging, omdat studenten nu opzoek zijn naar een baan en in een panieksituatie verkeren. Waar ik in het academiejaar 2015 kennis maakte met een super gemotiveerde studentengroep, zie ik nu duidelijk medestudenten peinzen over het collegegeld dat voor het volgende academiejaar gestort moet worden voor de studierichting Master Surinaamsrecht. Het is een bedrag van USD 1500 per collegejaar. De confrontatie is groot ten aanzien van de stijging van diverse kosten voor levensonderhoud en willen velen van ons niet denken aan de collegegelden voor het nieuwe collegejaar. Zij die studeren ondergaan allemaal zeer moeilijke tijden, waarbij je merkt dat je toch alleen staat en je afvraagt in welk opzicht bepaalde beleidsmakers zich wel bekommeren om de situatie waarin studenten zich momenteel verkeren.

Het afstuderen voor mij en velen andere medestudenten in het academiejaar 2017 zal een zware strijd worden, waarbij we fysiek sterk moeten zijn en de moed niet op moeten geven om de eindstreep te behalen. Dit is een gebaar naar alle studenten die in dezelfde boot zitten en door dezelfde storm heengaan. Uit deze moeilijke tijden, zullen vele hardwerkende en studerende jongeren klaargestoomd worden om in de toekomst als leiders te fungeren en op te komen voor in het bijzonder de belangen van de studenten alsmede het geheel volk van Suriname.
Aan alle studenten zeg ik: “Don’t give up, cause victory will ours one day!

Varsha Ramratan LL.B
Master student Surinaamsrecht aan de Anton de Kom Universiteit
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May