KKF roept op tot waarderen eigen producten
28 Apr 2016, 01:43
foto
Drukte bij de stand van Landbouw, Veeteelt en Visserij. (Foto's: René Gompers)


Volkoren tjauwmin en bami, solide objecten die uit een 3D printer rollen, lange rijen bij de aankoop van plantjes, een reuzen landschildpad ouder dan 70 jaar, nieuwe en effectieve manieren van planten. Tot en met zondag worden producten, diensten en bezienswaardigheden van Surinaamse bodem, tentoongesteld en te koop aangeboden bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF). De Made in Suriname beurs is woensdag geopend door Djoemadie Kasanmoesdiran, waarnemend directeur van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV).

De slogan dit jaar is wederom ‘Buy Local, Brand Global’. Verschillende sprekers hebben 'gezien de situatie' gewezen op het belang van het waarderen en exporteren van de eigen producties. KKF voorzitter, Jayant ‘Aniel’ Padarath maant de regering aan serieus met oplossingen te komen voor de problemen die lokale bedrijven ondervinden bij het exporteren naar de regio. Kasanmoesdiran deelt mee dat LVV hard werkt aan het opzetten van twee laboratoria. Deze zijn nodig bij het exporteren, licht hij toe. Het gebeurt te vaak dat Surinaamse producten worden afgekeurd, omdat ze niet zouden voldoen aan kwaliteits- en gezondheidsstandaarden. “Nu zullen we zelf de controle kunnen doen en ontdekken of het werkelijk daaraan gelegen heeft. De minister van Financiën heeft de garantie gegeven dat het geld voor de laboratoria zal loskomen.” LVV gaat ook ‘apps’ introduceren waarbij boeren, klanten en overheid makkelijker met elkaar kunnen communiceren over producten, kondigt Kasanmoesdiran aan.

Howard Vasilda, voorzitter van Busos, geeft aan dat er iets meer dan 130 ondernemers meedoen aan de beurs. “Lokaal kopen betekent dat we de deviezen ook lokaal houden,” drukt hij de bezoekers op het hart. Hij verwacht 10.000 bezoekers. LVV en de Paramaribo Zoo zijn het grootst vertegenwoordigd. De dierentuin heeft een kinderboerderij opgezet en stelt een paar knaagdieren en reuzenschildpadden tentoon. Van de grootste wordt de leeftijd geschat op 150 jaar, deelt een medewerker mee. “Hij is drie jaar geleden naar de zoo gebracht uit Saramacca. Die persoon had het dier al 65 jaren bij zich,” vertelt hij. Buiten bij de flora, wordt het steeds drukker. Het is weer bijzonder druk bij de plantjesverkoopafdeling van LVV. Er is ook veel interesse voor het 'planten in pvc buizen' project van het ministerie. De producten van de Melkcentrale, cassaveproducten uit het binnenland, handicraft, pindakaas, en de volkoren bami en tjauwmin genieten ook veel interesse van de bezoekers.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May