Gowricharn belicht versterking Surinaamse diaspora's
25 Apr 2016, 21:47
foto
Hoogleraar Ruben Gowricharn


Professor Ruben Gowricharn houdt dinsdagavond een lezing getiteld De kracht van diaspora’s die georganiseerd wordt door de studierichting Geschiedenis van de Faculteit der Humaniora. Dit gebeurt samen met het Nationaal Archief en de diasporaleerstoel. Deze lezing wordt gehouden naar aanleiding van de recente benoeming van Gowricharn als bijzonder hoogleraar Hindostaanse diasporastudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De huidige economische situatie leent zich ook voor een beschouwing over de rol van alle diaspora’s.

Vanuit een ander professoraat aan de universiteit van Tilburg, heeft Gowricharn zich beziggehouden met verschillende vormen van diaspora’s en het diasporabeleid van Suriname. Daardoor is het mogelijk om de mogelijkheden en beperkingen van de Surinaamse diaspora aan te geven. Het begrip diaspora wordt volgens Gowricharn meestal losjes gebruikt, waardoor niet precies kan worden aangeven wat het wel of niet omvat en wat de (on)mogelijkheden van een diaspora zijn.

Diaspora’s zijn naar zijn mening zeer heterogeen en in te delen naar ras (de zwarte diaspora), religie (de Hindoe diaspora), taal (Bhojpuri diaspora), etniciteit (de Joodse diaspora) en nog meer. In verschillende publicaties heeft Gowricharn de complexiteit van deze vraagstukken aan de orde gesteld.
In De kracht van diaspora’s komen enkele ervan aan de orde. Deze kwestie is meer dan semantiek: de Surinaamse diaspora bestaat uit meerdere diaspora’s, die elk andere kenmerken hebben.

In het algemeen geldt dat er politieke, economische en culturele krachten zijn, die de diaspora aan elkaar weeft. Deze vormen van bindingen zijn bij Surinamers zwak vergeleken met andere diaspora’s in de wereld. Gowricharn zoomt in de lezing in op deze specifieke bindingen en de verschillende functies die zij kunnen vervullen. Hij belicht daarbij aspecten die in de Surinaamse discussie onvoldoende uit de verf komen.

Belangrijk is te beseffen dat de diaspora als geheel een potentie bevat die nauwelijks wordt aangesproken. Om deze kracht van de diaspora te benutten is het wel nodig dat er voorwaarden worden gecreëerd. Daartoe zal Gowricharn voor Suriname enkele voorstellen doen die de discussie een stap verder kunnen brengen.

Datum: 26 april 2016
Tijdstip: 19.30 uur
Plaats: Nationaal Archief, Jagernath Lachmonstraat
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May