Illegale cambio's aangepakt; valuta in beslag genomen
24 Apr 2016, 00:00
foto


Zoals president Desi Bouterse heeft aangekondigd in De Nationale Assemblee, wordt er opgetreden tegen illegale cambio's. Bouterse zei dat deze kwestie zeer urgent is, omdat deze cambio's de koers opdrijven en zonder vergunning opereren. De politie heeft zaterdag opgetreden tegen enkele illegale cambio's in Commewijne. Starnieuws verneemt dat er arrestaties zijn verricht, terwijl ook vreemde valuta in beslag is genomen.

Sinds de vorige week is de koers op de parallelmarkt aan het dalen. De koers is gegaan van SRD 8 voor de US$ naar SRD 6,50 voor de verkoop. De US dollar wordt opgekocht tegen SRD 6,25. De president beloofde op een persconferentie op 13 april dat hij de koers omlaag zal brengen. Hij heeft hierover een onderhoud gehad met bonafide cambiohouders die hem de steun hebben toegezegd.

Woensdag wordt er weer een valutaveiling gehouden door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Op 12 april is de laatste valutaveiling gehouden. De wisselkoers is toen geklommen van SRD 5,42 naar SRD 5,79. Op 14 april is de veiling niet doorgegaan, omdat slechts de Republic Bank Suriname zich hiervoor had opgegeven. De overige banken vonden het bedrag van US$ 650.000 te laag om mee te doen.

Met de veilingen wil de CBvS het verschil tussen de officiële en de parallelkoers wegwerken. De straatkoers bleef steeds verder omhoog gaan. De CBvS stelde dat de koers kunstmatig omhoog wordt gestuwd. President Bouterse zei dat er een punt moet worden gevonden waarop de koers gestabiliseerd moet worden. Het ligt in de bedoeling om de gewenste koers in kleine stappen te bereiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May