Ambassadeur China over de schreef?
23 Apr 2016, 10:52
foto


Hierbij een reactie op het ingezonden stuk van Theo Para naar aanleiding van de uitspraken van de ambassadeur van China, de heer Yang Zigang, in Suriname.
Allereerst wil ik opmerken dat ik mij nu afvraag wat de bedoeling was van de 'linkse' organisatie 'LOSON' in Nederland in de jaren 70. Vandaag de dag zitten vele prominente ex-leden bij de oude politiek en schromen zij er niet voor met de grootste vijand van weleer (de VS) en Nederland samen te werken om de ontwikkeling van Suriname te saboteren.

Theo Para heeft het over de financiële en ideologische overmacht van China in Suriname en de agressie van China tegen andere landen, onder andere de Vietnamezen en de Tibetanen. Naar mijn mening heeft 'de overheersing' van China nu al meer opgeleverd dan de overheersing van de VS in de afgelopen 100 jaar. Hoewel Suriname op papier een Nederlandse kolonie was, fungeerde het in
de praktijk als een plantage van de VS waar feitelijk de slavernij word voortgezet.

Wat heeft de overheersing van de VS ons land opgeleverd? Het land ziet er nog steeds uit als 60 jaar geleden. Slechte wegen, slechte onderwijsmogelijkheden, grote delen van het land hebben nog geen stromend drinkwater en elektriciteit, slechte huisvesting, een slecht functionerend overheidsapparaat, slechte gezondheidszorg, etc. Ondertussen heeft Suralco 100 jaar lang ons bauxiet, goud en andere delfstoffen het land uitgedragen. Suriname is een kopie geworden van de VS. Het is ons allen bekend hoe in de VS (nog steeds) zwarten en kleurlingen worden achtergesteld en gediscrimineerd. Bovendien hebben de VS sinds de Tweede Wereldoorlog honderden rechtse dictaturen aan de macht gebracht en meegewerkt aan de dood van miljoenen mensen in de wereld.

Vandaag de dag zitten wij met een terrorismeprobleem dat mede door de VS is gecreëerd. 'De pijn van nog vijf'? Yang komt niet met beloftes. Je moet wel blind zijn om niet te zien wat de Chinezen voor Suriname doen. Suralco gaat na 100 jaar weg. Wat laten de Amerikanen achter? En als het aan hen ligt blijven we berooid achter. Ze laten ons gewoon stikken, terwijl ze voor miljarden het land uit hebben gedragen.

Het zijn dus geen beloftes van de Chinezen, ze doen wat voor ons, leggen wegen aan, bouwen huizen, stichten bedrijven, etc. samen met de NDP en deze regering. Maar er zijn natuurlijk mensen in het land die dit proberen te saboteren. Deze lieden organiseren onder andere (mislukte) straatprotesten en willen ons doen geloven dat de huidige regering niet in staat is om de economische problemen op te lossen. Maar deze problemen bestaan al 50, 60 jaar, ondanks en dankzij de zogenaamde 'economische ontwikkeling' van de oude politiek die Theo Para van harte ondersteunt.

En dan advocaat Oscar Hammerstein! Who the hell is Oscar Hammerstein? Hij
beweegt zich in dezelfde kringen als advocaat Gerard Spong en is of was vele jaren zijn kantoorgenoot. Spong en Para werken samen bij de strijd tegen president Bouterse. Logisch dat hij de samenwerking met China ziet als 'nieuw kolonialisme'. Je kunt je overigens afvragen of het wat uitmaakt. Het zogenaamde 'nieuw kolonialisme' van Hammerstein levert Suriname veel meer op dan het kolonialisme van de VS en Nederland in 50, 60 jaar. Wat heeft de oude politiek gedaan met al die miljarden aan (ontwikkelings)hulp?

Ik ben het helemaal eens met Para dat 'het de Surinamers zijn die het zelfbeschikkingsrecht hebben, om in eerlijke verkiezingen zelf te bepalen welke leider het best het land kan leiden uit de crisis, welke het gevolg is van dalende grondstofprijzen en corrupt bestuur'. Dáárom hebben de kiezers Venetiaan en
zijn Front weggestemd in 2010 én dáárom hebben ze deze president en zijn NDP 'nog vijf' gegeven.

In de vorige regeringsperiode moest de NDP nog samenwerken met corrupte ex-Front partners. Dat wilden de kiezers niet meer, dáárom hebben ze de NDP die ALLEEN de verkiezingen is ingegaan, 26 zetels gegeven (nog nooit eerder gebeurd in de Surinaamse geschiedenis). Deze regering kan nu eindelijk beginnen met opruimen van 50, 60 jaar rotzooi van de oude politiek, maar moet nog wel
werken met het incompetente ambtenarenapparaat van de oude politiek dat grotendeels tot op het bot corrupt is. Bovendien zijn het Para en zijn bondgenoten die geen middel onbenut laten om de democratisch gekozen regering te saboteren en proberen omver te werpen. Het zelfbeschikkingsrecht van de Surinamers wordt vertrapt voor eigen belang.

Theo Para schrijft: “het past een vertegenwoordiger van een vreemde mogendheid niet zich in die binnenlandse discussie en strijd te mengen”. Ook daar kan ik mij in vinden. Echter is het voor Para een loze kreet. Is hij vergeten wat diverse ambassadeurs van de VS en Nederland hebben uitgehaald in Suriname? Ze werkten op alle fronten mee met de oude politiek, mengden zich in
verkiezingscampagnes en gaven schaamteloos stemadviezen aan het Surinaamse kiezersvolk tegen de NDP en lijsttrekker Desi Bouterse. Wat is dus de waarde van het begrip 'nationale soevereiniteit' voor Theo Para?? Dit stuk past heel duidelijk in de aanzwellende hetze tegen de president, de regering, de NDP en de overgrote meerderheid van het volk van Suriname.

Johan Garconius
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May