BIS en CIS slaan handen ineen voor herstel mijngebieden
23 Apr 2016, 14:42
foto
BIS-directeur Rita Vaseur-Madhoeban en CIS-directeur John Goedschalk tekenen de intentieverklaring. (Foto: CIS)


Het Bauxiet Instituut Suriname (BIS) en Conservation International Suriname (CIS) gaan voor een jaar samenwerken. De samenwerking heeft alles te maken met de sluiting van de Suralco-raffinaderij en het vertrek van multinational Alcoa uit het land.

De twee instituten zullen de status van de aangerichte schade, verstoring en vervuiling in de door Alcoa gebruikte mijngebieden, inventariseren. De milieubeheersings-en herbestemmingsplannen van de Alcoa, zullen worden beoordeeld en geanalyseerd tegen internationaal geldende criteria en standaarden in de sector.

BIS-directeur Rita Vaseur-Madhoeban en CIS-directeur John Goedschalk hebben de intentieverklaring voor de samenwerking getekend. Het optimaal herstel van de natuur in de voormalige bauxietwinningsgebieden is het voornaamste doel. Zowel Vaseur-Madhoeban als Goedschalk is het eens dat de verdere ontwikkeling van het land voorop staat “en dat er een zo deugdelijk mogelijk resultaat moet worden bereikt voor de uitgemijnde gebieden.” Ze willen dat afhankelijk van de nieuwe bestemming van deze gebieden, de natuur optimaal herstelt, waardoor de nieuwe bestemming duurzaam voordeel kan bieden voor de ontwikkeling van het land.

Multinational Alcoa heeft in oktober vorig jaar zijn vertrek uit Suriname aangekondigd. BIS moet namens de minister van Natuurlijke Hulpbronnen toezien dat Alcoa zijn verplichten ten opzichte van Suriname, nakomt. De rehabilitatie- en sluitingsactiviteiten van alle vervuilde, verstoorde en uitgemijnde gebieden spelen daarbij een belangrijke rol, zeggen beide organisaties in een persbericht.

CIS zal technische hulp verlenen door zijn internationaal netwerk en zijn ervaring met zowel rehabilitatieprocessen als het werven van fondsen voor herstel in de mijnbouwsector beschikbaar te stellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May