Venezuela: Vier uur per dag geen stroom
22 Apr 2016, 11:07
foto
Energie-minister Luis Dominguez kijkt naar de opgedroogde massieve Guri Dam in de staat Bolivia. Venezuela kampt met ernstige droogte, waardoor zijn hydro-energie-opwekking in gevaar is gekomen. (Foto: Reuters)


Venezuela gaat vanaf volgende week stroomonderbrekingen van vier uren per dag invoeren in een poging de verslechterende energiecrisis het hoofd te bieden. De bezuinigingen zullen 40 dagen duren. Het land worstelt met een ernstige droogte die de hydro-elektriciteitsopwekking beperken. .

Het is de nieuwste tegenslag voor de Venezolaanse economie, die zwaar is geraakt door een scherpe daling van de prijs van haar belangrijkste exportproduct, olie. De belangrijkste brouwer van het land, Polar, zegt ook dat hij de productie zal stoppen omdat hij geen dollars heeft om graan te kopen in het buitenland. Het bedrijf, dat 80% van het bier van het land produceert, meldt dat 10.000 werknemers direct worden getroffen door de sluiting van de productie.

De uren van de stroomonderbrekingen zullen dagelijks in de kranten en op ministeriële website worden gepubliceerd, kondigt minister van Energie, Luis Motta Dominguez, aan. Hij voegt eraan toe dat de onderbrekingen niet zullen plaatsvinden tussen acht uur ’s avonds en twaalf uur ’s middags.

De energiecrisis van Venezuela is dit jaar alleen maar verslechterd. In februari is winkelcentra geadviseerd om hun openingstijden in te korten en hun eigen energie op te wekken.

President Nicolas Maduro heeft de top zakenlieden van het land beschuldigd van onderlinge afstemming met de Verenigde Staten om de economie te vernielen. Hij heeft de president van Polar, Lorenzo Mendoza, ervan beschuldigd gelieerd te zijn aan de oppositie, die nu het Venezolaans parlement domineert.

Veel zakenmensen en politici van de oppositie geven de schuld van de energiecrisis en de schaarste van basisgoederen aan het economisch wanbeleid van de overheid. Ze zeggen dat de valuta-controles die wijlen president Hugo Chavez in 2003 heeft geïntroduceerd zaken alleen maar erger heeft gemaakt.

Venezuela’s economie is in zwaar weer en lijdt aan spiraal inflatie, tekorten aan bepaalde basisgoederen en afnemende inkomsten uit olie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May