EU geeft Vids 95.000 euro voor project
21 Apr 2016, 22:44
foto
Vids-directeur Loreen Jubitana en ambassadeur Jernej Videtič tekenen de schenkingsovereenkomst. (Foto: EU)


De Europese Unie (EU) heeft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) 95.488,60 euro (US$ 108.104) geschonken voor uitvoering van het project: Bewustwording en pleitbezorging voor de rechten van de inheemse volken in Suriname. Het geld komt uit het 2015 fonds van het Europees Instrument voor democratie en mensenrechten.

De overeenkomst is getekend door Vids-directeur Loreen Jubitana en ambassadeur Jernej Videtič, hoofd van de EU-delegatie voor Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago en de Nederlandse overzeese gebieden. Ambassadeur Videtič heeft benadrukt dat mensenrechten één van de kernwaarden van de Europese Unie en haar lidstaten is. “Het Europees instrument voor democratie en mensenrechten biedt de mogelijkheid om projecten van maatschappelijke organisaties te steunen op dit gebied, ook in Suriname.” Hij stelt dat de rechten van inheemse volkeren bijzonder belangrijk zijn en dat het voorstel van de VIDS hen heeft overtuigd. “We kijken uit naar een succesvolle uitvoering.”

Volgens Jubitana zal het project bijdragen tot een beter begrip en waardering van de situatie en de belangen van de inheemse volkeren in Suriname. “In het bijzonder hun pleidooi voor wettelijke erkenning en respect van hun rechten, die internationaal zijn erkend in diverse mensenrechten instrumenten.” Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft zich onlangs uitgesproken in het voordeel van deze rechten, waarbij Suriname beleid en juridische veranderingen moet maken. Door brede verspreiding van informatie over deze rechten, hoopt de Vids een gunstigere publieke opinie te bereiken, potentiële partners te mobiliseren, stigmatisering te verminderen en bij te dragen tot meer begrip en respect voor de mensenrechten in het algemeen, voor de rechtsstaat en voor het juridisch gewicht van de internationale normen en afspraken.

Het algemene doel van de subsidie is de wettelijke erkenning, bevordering en bescherming van de rechten van de inheemse volkeren in Suriname. De belangrijkste beoogde resultaten omvatten verhoogde bewustwording bij het grote publiek en de Nationale Assemblee, inzake de rechten van inheemse volkeren. Het project wil ook meer bereidheid om deze internationaal erkende rechten van inheemse volkeren, in de Surinaamse wetgeving te erkennen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May