Olympische fakkel voor Rio aangestoken
21 Apr 2016, 11:58
foto
De Griekse actrice Katerina Lehou steekt het olympisch vuur aan. (Foto: AP)


De vlam voor de Olympische Spelen in Brazilië is vanmorgen aangestoken in het zuiden van Griekenland. De Griekse actrice Katerina Lehou heeft de rol van de hogepriesteres vertolkt en heeft de fakkel aangestoken door gebruik te maken van de zonnestralen.

Verschillende internationale renners zullen de fakkel om de beurt dragen naar het eindstation, de openingsceremonie in Rio de Janeiro op 5 augustus. Het ritueel is 80 jaar geleden voor het eerst uitgevoerd voor de Spelen van Berlijn. Het is gebaseerd op een ceremonie in het oude Olympia, waar wedstrijden voor meer dan 1.000 jaar werden gehouden.

Actrice Lehou, die de fakkel aangestoken, heeft tijdens de ceremonie een vrolijk gebed opgedragen aan Apollo, de oude Griekse god van licht en muziek. Gekleed in een lang geplooid gewaad, is ze plechtig geknield op de grond en heeft ze de fakkel binnen enkele seconden aangestoken met behulp van een holle spiegel om het zonlicht te vangen.

Vervolgens heeft ze het Olympisch vuur overgedragen aan de Griekse wereld kampioen turnen, Eleftherios Petrounias. Hij is de eerste loper in een fakkeltocht die wordt afgesloten tijdens de openingsceremonie in Rio de Maracana Stadion.

De voornaamste organisator van de Spelen, Carlos Nuzman, heeft beloofd om "geschiedenis te schrijven". Hij zegt dat de Olympische Spelen, Brazilië dat wordt geteisterd door politieke en economische crises, zal verenigen. "Het fakkellicht brengt een boodschap die ons geliefde Brazilië kan en zal verenigen. Het land lijdt veel meer dan het verdient in zijn zoektocht naar een betere toekomst," stelt hij in zijn toespraak.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff was gedwongen haar reis naar het oude Olympia te annuleren door de stemming over haar afzetting waarmee ze wordt geconfronteerd.

Internationaal Olympisch Comité (IOC)-voorzitter, Thomas Bach, zegt dat de vlam "een tijdloze herinnering is dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde mensheid", ondanks de moeilijkheden waarmee Brazilië wordt geconfronteerd. "Rio de Janeiro ... zal een spektakel bieden om het beste van de menselijke geest te tonen. In slechts een paar weken zal het Braziliaans volk de wereld enthousiast verwelkomen en ons verbazen met hun vreugde van het leven en hun passie voor de sport."

Voordat de vlam arriveert in Zuid-Amerika zal het een zesdaagse tocht over Griekenland afleggen, die gaat door de stad van Marathon - die zijn naam gaf aan de lange afstandswedstrijd – en door een kamp voor vluchtelingen en migranten in Athene, meldt het Internationaal Olympisch Comité.

De vlam zal naar verwachting op 3 mei in Brazilië aankomen voor een 100 dagen dwars door het hele land. In totaal zullen 500 steden en dorpen in elke Braziliaanse staat worden aangedaan. De totale loop wordt uitgevoerd door ongeveer 12.000 fakkeldragers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May