Fidel Castro erkent zijn leeftijd in zeldzame toespraak
20 Apr 2016, 09:34
foto
De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro (89) heeft een zeldzame toespraak gehouden. (Beeld: BBC)


De leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, heeft een zeldzame toespraak gehouden op de laatste dag van het congres van de Communistische Partij van het land. De voormalige president, 89, erkende zijn gevorderde leeftijd, maar zei dat de Cubaanse communistische concepten nog steeds geldig waren en het Cubaanse volk "zal overwinnen".

Het was al eerder aangekondigd dat de Cubaanse president Raul Castro, voor nog eens vijf jaar de partij zou leiden. Raul Castro, die zelf 84 is, zal in 2018 aftreden als president. Maar in Cuba wordt de rol van de secretaris van de partij net zo machtig beschouwd als president. Dus was de aankondiging dat hij voor nog een vijf jaar was herkozen significant.

Sommige analisten hebben de toespraak van Fidel Castro op het vijfjaarlijks congres geïnterpreteerd als afscheidsrede, maar de Castro-dominantie in de Cubaanse politiek lijkt nog voor bepaalde tijd voort te duren.

Raul Castro heeft in het weekend voorgesteld dat 60 jaar de maximale leeftijd voor toetreding tot het centraal comité van de partij zou moeten worden. Cuba heeft een vergrijzende leiderschap; Castro's plaatsvervanger in de partij, Jose Ramon Machado Ventura, is 85. Maar hij zei ook dat er een vijfjarige overgangsperiode zou moeten zijn vóór dat voorstel van kracht wordt.

Hij zal partijleider blijven tot 2021. Velen hadden gehoopt dat de recente dooi in de betrekkingen met Washington ook een nieuwe generatie van hervormers in de Communistische Partij zou inluiden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May