Jeugdparlement roert zich in onderwijs-kwestie
20 Apr 2016, 05:47
foto
NJP-voorzitter Priya Sital en ondervoorzitter Conrad Acton. (Foto: René Gompers)


Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) roept de Bond van Leraren (BvL) op om water bij de wijn te doen. Het NJP verzoekt de BvL om de acties na 13.00 uur te voeren, zodat het onderwijs gegarandeerd blijft. Op de overheid wordt ook een beroep gedaan om de gesprekken te hervatten. De regering is zelf ook debet aan de toestand, stelt Conrad Acton, ondervoorzitter van NJP “dus onderhandel met de mensen en haal er het beste uit.”

Het jeugdinstituut heeft dinsdag een spoedpersconferentie gehouden naar aanleiding van de ongewijzigde situatie in het onderwijsgebeuren. De leerkrachten blijven staken en leerlingen zijn ondanks adviezen en oproepen van NJP niet naar school geweest. De besturen van verschillende middelbare scholen hebben met een stil protest aandacht gevraagd voor hun situatie. “NJP is een inspraakorgaan,” benadrukt Acton. “We gaan al die wegen bewandelen om inspraak te krijgen. We gaan niet op hoeken gaan staan en ‘Wij willen onderwijs’ roepen.”

De staking van de leerkrachten gaat de zesde dag in. “We hebben er begrip voor dat u opkomt voor uw rechten,” richt NJP-voorzitter Priya Sital zich tot de leraren. “Maar doet u dat na 13.00 uur. Verstoort u het onderwijsproces niet verder.” Sital voegt toe dat het NJP ook aanwezig wil zijn bij de onderhandelingen “desnoods als toehoorder”, zodat de resultaten uit de eerste hand worden vernomen. “We hebben hier brieven liggen voor de overheid en BvL. We zullen de regering vragen om het NJP ook uit te nodigen tijdens de gesprekken met BvL, omdat deze betrekking hebben op de jongeren. Aan de BvL zullen we vragen de lessen te hervatten. Ze mogen acties voeren als ze niet tevreden zijn.” Ze herhaalt: “Onderhandelt u met de regering, maar doet u dat na 13.00 uur, zodat wij niet achter raken.”

Acton stelt dat de acties de schuld van de regering zijn. Achterstallige betalingen en niet nakomen van beloftes met schoolbuschauffeurs hebben laatst nog tot een actie geleid, illustreert hij. “We hebben geen enkele agenda, we spelen geen politiek op dit moment,” verzekert hij. “De overheid moet beseffen dat er nu meer dan ooit goed onderwijs nodig is. En misschien moeten we geen harde taal praten naar BvL toe, want het is hun recht om te staken. We vragen aan de regering om zoveel mogelijk te zorgen dat zij inwilligen wat de leerkrachten willen en dat er onderwijs komt. Dat is voor ons het punt!”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May