Dollarcomponent drukt zwaar op stroomtarieven
20 Apr 2016, 00:00
foto
De nieuwe tarievenstructuur die het ministerie van NH heeft gepresenteerd aan de sociale partners.


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft nieuwe stroomtarieven gepresenteerd aan het bedrijfsleven en de vakbeweging. De voorgestelde stroomtarieven worden voor alle gebruikers duurder volgens de cijfers die nu op tafel liggen. Toch zal de elektriciteitsprijs nog met ruim SRD 28,5 miljoen per maand worden gesubsidieerd voor het overgrote deel van de huishoudens.

Het basistarief voor stroom wordt SRD 0,91 per kilowattuur (kWh). De koers van SRD 5,42 voor de US$ is gebruikt waardoor de kostprijs van een kWh op US$ 0,168 (afgerond 17 cent) komt. Bij de berekening van de nieuwe prijzen is niet de laatste veilingkoers van SRD 5,79 voor de US$ gebruikt. Ook hier zit een subsidie component in. Tot 800 kWh geldt voor alle huishoudens een tarief van SRD 0,35 (flat rate). Boven de 800 kWh is het tarief SRD 1,32. De dollarcomponent in de prijs is hoog. Bij een hoge wisselkoers moeten meer SRD's worden neergeteld. Ook de prijs van brandstof is doorslaggevend voor de stroomtarieven. NH heeft gerekend met een HFO-prijs van US$ 35 per vat.

Verbruikers onder de 150 kWH zullen ook meer moeten betalen. De tarieven van 15 tot en met 30 cent per kWh komen te vervallen. Ook het abonnementstarief wordt verhoogd. Voor 1 fase zal de prijs van SRD 10,85 verhoogd worden naar SRD 16,71. 2 fase gaat van SRD 16,50 naar SRD 25,41 en 3 fase wordt van 18,25 gesteld op SRD 28,11.

Er wordt naar gekeken hoe de kostprijs verder omlaag gebracht kan worden. De contracten die de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gesloten heeft met Staatsolie voor levering van brandstof en stroom, moeten onder de loep worden genomen. Ook moet er verder met Suralco worden onderhandeld over de stroom die via de Afobaka-krachtcentrale wordt geleverd. Looncomponent van EBS moet ook in SRD worden uitgedrukt. Door het bedrijf verder te rationaliseren, kan de prijs omlaag worden gebracht. Het ligt ook in de bedoeling om kwetsbare gezinnen en bedrijven subjectsubsidie te geven.


U kunt de voorgestelde stroomtarieven door NH hier downloaden.
pdf-icon.gif Nieuwe_stroomtarieven_NH.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May