Scholieren demonstreren aan de Domineestraat
19 Apr 2016, 17:18
foto
Scholieren tijdens de demonstratie vandaag aan de Domineestraat. Foto's: René Gompers)


Wij willen onderwijs, wij willen school!” roepen de leerlingen in koor. Vanmorgen hebben een honderdtal leerlingen van verschillende middelbare scholen een ‘stil en neutraal protest’ gevoerd aan de Domineestraat. Met kartonnen borden met leuzen als “Regering en BvL, wat wordt mijn toekomst?” heeft de groep aandacht gevraagd van voorbijgangers en weggebruikers voor de situatie. “We kunnen niet langer stil zitten, we volgen al vijf dagen geen les. We moesten in actie komen,” deelt Carlo Redmond, woordvoerder van de Samenwerkende Studenten Besturen mee.

“We zijn niet voor de BvL en ook niet voor de overheid,” benadrukt Redmond. “Daarom hebben we gekozen voor een neutrale plek, hier bij Krasnapolsky aan de Domineestraat. Wij willen dat beide partijen rechtstreeks contact met ons maken, te vragen om met ons te praten, we willen weten waar het mis gaat zodat wij daarop kunnen inspelen. Velen zijn in hun laatste jaar, de schoolonderzoeken en repetities staan voor de deur.” Er hebben leerlingen van elf scholen meegedaan aan het stil protest. “We zijn hier zodat de regering en BvL zien dat ze de studenten serieus moeten nemen en dat we al genoeg hebben van dit alles. Laten ze ons contacten, zodat we samen kunnen praten. Dat is de bedoeling!”

Met de actie hebben de verenigde schoolbesturen het advies en oproep van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), de ‘studentenbond in oprichting’ en minister Robert Penuex van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, om normaal naar school te gaan, naast zich neergelegd. De scholieren hebben weinig vertrouwen in deze instituten, legt Redmond uit. Het NJP en de studentenbond zijn geen voorstander van actievoeren geeft hij aan. “Zij willen niet uitvoeren wat wij willen terwijl ze voor onze belangen moeten opkomen. We kunnen ook niet doen wat zij willen. Het NJP kan niet alvast in de media komen en zeggen wat er gaat gebeuren zonder ons eerst te hebben gehoord. Daarom zijn de studenten boos en willen ze niks horen van het NJP. De studentenbond heeft ook opgeroepen maar kijk zelf hoeveel gehoor aan hebben gegeven. Dus nu doen de Samenwerkende Studenten Besturen doen het zelf!”

Het blijft niet bij deze actie, geeft Redmond aan. “We willen niet dat dingen erger worden. We hebben het vandaag rustig gedaan, we hebben de orde niet verstoord. Er kunnen wel meer dingen gebeuren en ik ga de studenten niet kunnen tegenhouden,” vreest Redmond. “Ze wachten op antwoord van de regering, met name de president en van BvL. ”De kinderen zijn de situatie zat, benadrukt Redmond nog eens. “Ik denk dat de regering en BvL het wel met ons menen en niet willen dat er meer acties komen. De studentenbesturen zijn nu heel erg boos, ze willen geen verdere stappen ondernemen maar als het moet zal het wel gebeuren. Ik kan ze niet tegenhouden maar de overheid en BvL kunnen ze wel zeggen ‘okay, dit gaan we doen blijven jullie relax’. Daarom willen we met ze praten en helpen een oplossing te vinden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May