Ravaksur: Geen rek voor nieuwe stroomtarieven NH
19 Apr 2016, 14:09
foto
Ravaksur-coördinator Robby Berenstein en vakbondsleider Armand Zunder. (Foto: René Gompers)


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft maandagavond nieuwe tarieven gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven. De minister heeft gevraagd de tarieven woensdag goed te keuren. Coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), Robby Berenstein, heeft op een persconferentie vandaag herhaald dat er geen rek meer in zit. De werknemers en een groot deel van de samenleving zijn niet in staat een verdere verhoging van de stroomtarieven te betalen. Hij benadrukt dat al afgesproken is met de regering dat er geen verdere verhoging komt van stroomrekeningen.

Armand Zunder die samen met Michael Miskin namens de vakbeweging zitting heeft in commissie, bevestigt op de persconferentie dat de minister gevraagd heeft om goedkeuring. Zunder legt uit dat het voorstel doorgestuurd is naar de coördinator van Ravaksur. Berenstein zegt dat binnen Ravaksur hierover nog moet worden gesproken. Hij benadrukt nogmaals dat er geen ruimte is voor verhoging. Als de regering toch zou besluiten om zonder instemming van Ravaksur de tarieven "door de strot van de samenleving te duwen, moet ze instaan voor de consequenties. Onze leden gaan dit niet pikken". Een van de voorstellen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is het afbouwen van subsidies. De stroomtarieven zijn een heet hangijzer bij het herstelprogramma dat de regering vrijdag zal presenteren aan De Nationale Assemblee.

Integraal pakket
Berenstein voert aan dat Ravaksur de regering steeds heeft voorgehouden dat er een samenhangend pakket van maatregelen moet komen. Diverse besluiten moeten tegelijk worden genomen. Door de ontwaarding van de SRD is de koopkracht enorm gedaald. De verlichtende maatregelen laten te lang op zich wachten. Ook de inkomstenverhogende maatregelen van de overheid worden volgens hem onvoldoende doorgevoerd. "Nu de koopkracht verder achteruit is gegaan, is een verhoging van de stroomtarieven niet te dragen," stelt Berenstein.

De vakbeweging en het bedrijfsleven hebben ook transparantie gevraagd over de bedrijfsvoering bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Er moet gerationaliseerd worden. Gevraagd is hoe de tarieven tot stand komen. Als het bedrijf niet efficiënt draait, zullen de kosten hoog blijven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May