Zware slag voor Rousseff, Lagerhuis stemt voor afzetting
17 Apr 2016, 23:17
foto
'Impeachment' staat op een gebouw in Rio de Janeiro te lezen. (Foto's: Reuters)


In de Tweede Kamer van het Braziliaans parlement heeft met meerderheid gestemd voor een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff (68). In een meer dan vijf uur durende tumultueuze stemming heeft tweederde meerderheid van de parlementsleden in het Lagerhuis gestemd voor de afzettingsprocedure.

Het resultaat in de Tweede Kamer betekent dat de kwestie naar de Senaat gaat voor een andere stemming namelijk of er een vervolgingsproces in gang moet worden gezet. De Senaat zal Rousseff voor zes maanden schorsen, terwijl hij een formeel proces in gang zet. Vicepresident Michel Temer zal dan de hoogste functie in het land bekleden.

Nog voor alle stemmen binnen waren, had de Arbeiderspartij van Rousseff haar nederlaag al toegegeven. Er waren 342 stemmen, tweederde van de 513, nodig om de kwestie verder te brengen. Vijf uren nadat de stemming begon, hadden bijna 400 parlementariërs hun stem uitgebracht. Bij dat aantal was het al duidelijk welke richting het zou opgaan, er waren toen 293 voor, 96 tegen, 4 onthoudingen en 2 leden waren afwezig. Rousseff in met een kleine marge herkozen in 2014; ze haalde 51,6% van de stemmen. Ze blijft erbij dat de afzettingsprocedure een “coup” is. “De strijd gaat nu verder in de Senaat,” zegt Jose Guimaraes, de fractievoorzitter van de Arbeiderspartij.

De stemming is met veel spanning gevolgd door zowel voor- als tegenstanders van Rousseff. Er zijn tal van protesten geweest van beide kampen. Rousseff wordt ervan beschuldigd dat ze heeft gemanipuleerd met de overheidsbegrotingen. Ze heeft alle aantijgingen ontkend.

Dit is niet de eerste keer dat Brazilië de gang naar de afzetting van een president heeft ingezet. Vierentwintig jaar geleden, in 1992, werd Fernando Collor de Mello voor acht jaar uit het ambt geschorst nadat de Senaat hem schuldig had bevonden aan corruptie. Collor de Mello ging met ontslag en het proces is voorgezet. Hij werd later vrijgesproken van strafrechtelijke vervolging.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May