Sapoen: Geen andere optie dan IMF voor goed fundament
18 Apr 2016, 04:27
foto
Assembleelid Raymond Sapoen.


Assembleelid Raymond Sapoen meent dat gelet op de precaire financiële situatie er geen andere optie is, dan de ondersteuning van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te aanvaarden. IMF is bereid een lening van US$ 478 miljoen te geven aan Suriname als lidland. Op basis hiervan zullen de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Caribbean Developmentbank ook inkomen met een lening tussen de US$ 400 en 500 miljoen.

Regering Bouterse 2 heeft de bijzonder moeilijke maar uitdagende taak om via internationale financiële en technische ondersteuning, fundamenten te leggen voor duurzame economische ontwikkeling. Fundamenten die opeenvolgende regeringen helaas hebben nagelaten met het oog op de verkiezingen, stelt Sapoen. "Ook in het vorige kabinet hebben wij te maken gehad met structurele tekortkomingen als overmatige overheidsbestedingen zonder adequate controle, zwakke verantwoordingsplicht, corruptie zonder sancties, inefficiënte staatsbedrijven die miljarden subsidies opslokken, om maar een paar te noemen. Zaken die decennialang ons land in de greep hebben gehouden van een zeer kwetsbare en fragiele economie," constateert het Assembleelid.

Op basis van de IMF-ondersteuning wordt een Surinaams Structureel Hervormingsprogramma ontwikkeld. Dit zal volgens Sapoen gefaseerd en beheersbaar uitgevoerd worden, "gebaseerd op onze specifieke omstandigheden en beperkingen". Het IMF laat volgens hem Suriname deze ruimte, omdat het Fonds ook onder internationale druk reeds jaren heeft ingezien dat de support niet een 'one size fitts all' model, maar een landspecifieke support moet zijn. "Immers alleen hierdoor kan de financiële ondersteuning aan ontwikkelingslanden een succes zijn!"

Sapoen zegt dat erop toegezien zal worden dat een stabilisatiefonds gecreëerd wordt. De internationale ondersteuning zal besteed worden aan investering in de productiesector en een duurzaam systeem van subjectsubsidie voor de kwetsbaren uit de samenleving. Het is volgens hem toe te juichen dat er al belangrijke stappen zijn gezet door de regering, zonder het IMF. Hij noemt hierbij de gefaseerde afbouw van subsidies bij de nutsbedrijven en aanpassing van het belastingstelsel, zodat het geld inderdaad wordt gehaald waar dat is en de breedste schouders ook de zwaarste lasten dragen. "In dit proces is een noodzakelijke voorwaarde, dat de maatregelen het draagvlak genieten van het bedrijfsleven en de vakbeweging, zodat deze ook de ondersteuning krijgen van de sociale partners," merkt Sapoen op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May