Dodental aardbeving Ecuador stijgt tot 235
17 Apr 2016, 14:35
foto
De beving is ook gevoeld in buurland Colombia. (Beeld:BBC)


De krachtige aardbeving in Ecuador gistermiddag heeft minstens 235 mensen het leven gekost. Ecuador is door de zwaarste aardbeving in decennia getroffen. Zo’n 10.000 soldaten en 3.500 politieagenten zijn ingezet in de getroffen gebieden, terwijl reddingsoperaties op gang komen.

De aardbeving met een kracht van 7.8 heeft het land in de vroege zaterdagavond getroffen. De beving is ook gevoeld in buurland Colombia. Kustgebieden in het noordwesten waren het dichtst bij het epicentrum. Volgens ambtenaren zal het dodental naar alle waarschijnlijkheid stijgen als informatie begint binnen te komen.

Het jongste dodental is door president Rafael Correa doorgegeven op zijn twitter. Hij heeft zijn reis naar Italië afgebroken en is op weg naar zijn land om de ramp te overzien. Correa heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft een beroep gedaan op zijn landgenoten om “kalm en verenigd” te zijn.

"Dit zijn zeer moeilijke momenten", zegt Ecuador's vicepresident Jorge Glas. "We hebben informatie dat er gewonde mensen gevangen zitten onder het puin in verschillende wijken en we staan klaar om hen te redden." Helikopters en bussen transporteren troepen naar het noorden, maar worden gehinderd door aardverschuivingen. In sommige gebieden proberen mensen met hun blote handen overlevenden uit te graven. Voedsel en andere benodigdheden zijn uitgedeeld en de internationale hulp begint ook op gang te komen. De eerste komen van Venezuela en Mexico.

Ten minste 1500 mensen zijn gewond geraakt bij de aardbeving, die in het hele land is gevoeld. Wijdverspreid is er ernstige schade gemeld. Driehonderd kilometer verwijderd van het epicentrum is in het zuiden een brug vernietigd in Guayaquil. Gabriel Alcivar, burgemeester van Pedernales, dichtbij het epicentrum, zegt dat de "hele stad" is afgevlakt. “We proberen zo veel mogelijk te doen wat we kunnen, maar er is bijna niets dat we kunnen doen,” voegt hij eraan toe. Hij waarschuwt dat het plunderen is begonnen.

De beving is de grootste in Ecuador sinds 1979. De aardbeving is gevolgd door meer dan 130 naschokken. Het Amerikaanse Geofysisch Instituut zegt dat de aardbeving zich vrij ondiep -op 19,2 km - heeft voorgedaan. De beving vond plaats ongeveer 27 km van Muisne in een dunbevolkt gebied. David Rothery, een professor in de geologie aan de Open Universiteit, zegt dat de aardbeving in Ecuador ongeveer zes keer krachtiger was dan die het zuiden van Japan zaterdag heeft getroffen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May