In juli nieuwe bustarieven; brandstofsubsidie opgevoerd
16 Apr 2016, 00:36
foto
PLO-voorzitter geeft uitleg aan de leden over het resultaat van de besprekingen met minister Andy Rusland. (Foto's: René Gompers)


Pas in juli komen er nieuwe tarieven voor de bushouders die aangesloten zijn bij de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Ondertussen zullen zij het moeten doen met een verhoging op de brandstofsubsidie. Die is van SRD 1,62 verhoogd naar SRD 2,25 per liter diesel. Er is heerst grote ontevredenheid; de gemoederen liepen zo hoog op dat er een gevecht is uitgebroken op de vergadering vrijdagavond.


De PLO-voorzitter, John Mahadewsingh, heeft op een spoedbijeenkomst het principeakkoord dat met minister Andy Rusland van Transport, Communicatie & Toerisme is bereikt, voorgehouden. Vanaf maandag worden de achterstallige compensatiegelden over november en december 2015 uitbetaald tegen SRD 1,62. De compensatie met de verhoging van 63 cent geldt vanaf 1 januari 2016. Na 30 juni wordt de brandstofsubsidie afgeschaft. Per 1 juli zullen er in de plaats nieuwe tarieven gelden op de verschillende routes. De nieuwe prijzen moeten nog berekend en gepresenteerd worden aan de overheid.

De bushouders zijn behoorlijk verhit. Zij hadden gerekend op verhoogde tarieven. Voor een bushouder was de maat vol en hij opende een verbale aanval op Mahadewsingh. Hij slingerde heel wat verwijten naar het hoofd van de voorzitter. Ondanks aanmaningen bleef de verhitte bushouder doorgaan tot de kruik ook barstte bij zijn collega's. Met geweld is de ‘ordeverstoorder’ uit de vergadering gezet. Daarbij moesten enkele plastic stoelen het ontgelden. De bushouder is een sympathisant van het actiecomité dat tegen het PLO-bestuur ten strijde trekt. De leden hebben niet massaal het principeakkoord afgekeurd. Men zal ondanks protesten het doen zonder de nieuwe tarieven tot 1 juli en de 63 cent op de dieselcompensatie aannemen.

Mahadewsing is zich er van de ontevredenheid bewust. “We kunnen niet iedereen tevreden stellen maar we kunnen bij nader inzien niet zomaar met verhoogde bustarieven komen,” geeft hij aan. “De ruimte is er nu wel om een gedegen calculatie te maken. We gaan rekening houden met de koersen.” De leden hebben Mahadewsing herhaaldelijk gewezen op de slechte communicatie tussen bestuur en leden. “Praat u eerst met ons voordat u afspraken met de minister maakt, anders ga je gevallen als vanavond krijgen,” sprak een lid de voorzitter aan.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May