IMF zet contouren hervormingsplan Suriname uiteen
15 Apr 2016, 15:20
foto
President Desi Bouterse geeft uitleg in DNA over contouren van het crisisplan. (Foto: René Gompers)


Suriname wordt geconfronteerd met uitdagende omstandigheden in de nabije toekomst, grotendeels veroorzaakt door de scherpe daling van de internationale prijzen van de export van grondstoffen. De aanhoudende daling van de prijzen van goud en olie heeft geleid tot aanzienlijke externe en begrotingstekorten, en zijn de internationale reserves aanzienlijk gedaald, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een zojuist uitgegeven verklaring.

Deze negatieve externe ontwikkelingen, in combinatie met de sluiting van Suralco raffinaderij eind 2015, hebben de economie geduwd in een recessie. De groei vooruitzichten op middellange termijn blijven volgens het IMF echter gunstig. Hij wijst op de aanhoudende expansie in de goudsector en de olieraffinaderij.

De regering heeft op stafniveau een overeenkomst bereikt met het IMF over een tweejarig hervormingsprogramma. De contouren van het hervormingsprogramma die president Desi Bouterse het parlement zojuist heeft voorgehouden, heeft het IMF uitgelegd in een verklaring. "Het programma bouwt voort op de belangrijke stappen die de autoriteiten in de afgelopen maanden hebben genomen,” zegt het fonds. Sinds augustus vorig jaar hebben ze de overheidsuitgaven beteugeld. Die zouden hebben geleid tot een begrotingstekort van 3,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) tussen augustus tot december vorig jaar. Tussen januari tot juli 2015 was het begrotingstekort nog 12,5% van het BBP, stelt het IMF.

“Op hetzelfde moment zijn de autoriteiten met gezamenlijke inspanningen begonnen om de subsidies van de elektriciteitstarieven geleidelijk af te bouwen.” De budgettaire aanpassing van het programma voor 2016 zal worden weerspiegeld in de aanvullende begroting die nu wordt voorbereid, zet het fonds uiteen. Om een efficiënte bron van niet-minerale inkomsten te creëren, ondersteunt het programma ook de plannen van de overheid om belasting over de toegevoegde waarde (btw) in te voeren op 1 januari 2018.

"Om de budgettaire aanpassing te ondersteunen, zal het programma hervormingen doorvoeren om het begrotingskader te versterken, met inbegrip van een wet voor een Welvaartsfonds om de inkomsten uit de minerale sector beter te beheren.” Er zal een afdeling Inkoop worden opgezet om de kosteneffectiviteit van de aankopen van de publieke sector te waarborgen en wordt er een moderne ministerie van Financiën gebouwd. Technische bijstand van het IMF, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en bilaterale aanbieders zullen de noodzakelijke capaciteit op deze gebieden ontwikkelen.

"De buitenlandse valuta veilingen die in maart zijn geïntroduceerd, hebben een belangrijke stap gezet op weg naar een flexibele en markt bepaalde wisselkoers, die de aanpassing van Suriname aan de huidige en mogelijke toekomstige externe schokken zal vergemakkelijken,” staat in de IMF-verklaring.

"Het programma omvat ook ingrijpende structurele hervormingen om het ondernemingsklimaat te verbeteren, en het bevorderen van groei op middellange termijn.” Het zal trachten om de diversificatie van de economie te bevorderen en directe buitenlandse investeringen aan te trekken - ondersteund door technische bijstand van het IMF, de Caribische Ontwikkelingsbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank, die ook de mogelijkheid van het verstrekken van financiële steun aan Suriname bespreken. Verbetering van de productiviteit en het concurrentievermogen van de landbouwsector in Suriname is van bijzonder belang. Het programma omvat ook juridische hervormingen om het proces van het starten van een bedrijf te versnellen, om contracten te handhaven, de concurrentie te bevorderen, beleggers te beschermen, om eigendom te registreren en de uitbreiding van de toegang tot financiering te versnellen.

Het IMF concludeert dat het programma belangrijke maatregelen omvat om het sociaal vangnet te versterken. Het sociaal vangnet moet de eventuele negatieve gevolgen van de macro-economische aanpassing op de armen verzachten. “De Surinaamse autoriteiten zijn vastbesloten om gerichte sociale steunprogramma's te verhogen om de meest kwetsbaren van de samenleving te beschermen.” De potentiële stijging van de elektriciteitsprijzen zal worden gestructureerd zodat degenen die de grootste consumenten zijn, meer van de aanpassing zullen dragen dan de kleine consument.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May