NPS wil dringend drastische verandering beleid
14 Apr 2016, 02:28
foto


De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft een verklaring uitgegeven naar aanleiding van de persconferentie die president Desi Bouterse gehouden heeft woensdag. Volgens de oppositionele partij is het land weer met een troosteloos beeld geconfronteerd. Partijvoorzitter Gregory Rusland zegt dat een middenweg nu uit den boze is. Er moeten dringend drastische veranderingen in het beleid komen.


"President Desiré Bouterse heeft vanaf de verkiezingsuitslag van 25 mei 2015 een troosteloos beeld gegeven over de financiële situatie van ons land. Dat het economisch bergafwaarts ging met de Surinames economie, was echter reeds maanden en zelfs jaren ervóór bekend. Die situatie is door de toenmalige regeerders onder het bewind van Bouterse/Ameerali, verzwegen.

Tig waarschuwingen van economen en politiek deskundigen van de Nationale Partij Suriname (NPS) werden weggewuifd als te zijn stemmingmakerij en het om de tuin willen leiden van het volk. Wanneer het staatshoofd in herhaling treedt op zijn recent gehouden persconferentie en zegt dat velen het moeilijk hebben, wordt gemakshalve niet erbij vermeld dat behalve de dalende prijzen voor grondstoffen internationaal, er gedurende 2010-2015 sprake is geweest van verkeerde keuzes in het beleid, uitstroom van gelden uit de economie, corruptie en slecht bestuur.

In de periode tot en met 2010 is er onder leiding van de NPS en partners gezorgd voor een stabiele situatie, waardoor wij instaat waren om de ontwikkeling van het land steeds duurzaam ter hand te nemen en eventuele calamiteiten zoals die we nu meemaken, op te kunnen vangen.

Deze situatie heeft onder andere geleid tot werkloosheid, onzekere arbeidsomstandigheden, wantrouwen, schommelende wisselkoersen en koopkrachtvermindering. En de verslechterende situatie gaat maar door. Tussen dit alles wat zich afspeelt, worden her en der posities gecreëerd voor politiek loyalen en wordt het stimuleren van de productiesector slechts met de mond beleden.

Wanneer een vader een goede baan heeft en een fiets wil kopen voor zijn kind, wordt geacht dat die vader wijs is om vanaf het moment van de toezegging, geld aan een kant te zetten, zodat wanneer het moment zich aandient, hij zich aan zijn belofte kan houden. Immers, het maken van beloften gaat om twee partijen; in deze dus de beleidsmakers en het volk. Wanneer er is gespaard, zoals dat het geval was tijdens de regering waarin de NPS vertegenwoordigd was, dienen de verantwoordelijke financiële beheerders (lees: monetaire autoriteiten) er zorg voor de dragen dat er een appeltje voor de dorst is.

De sociale maatregelen die door de huidige regering zijn aangekondigd om de sociaal zwakkeren op te vangen, blijken onvoldoende soelaas te bieden. Nu wordt van het volk gevraagd om in te leveren via verhoogde prijzen voor nutsvoorzieningen en basisbehoeften, terwijl aan de top ongecontroleerde uitgaven worden gedaan in de consumptieve sfeer.

Wanneer eerder de vorige governor van de Centrale Bank van Suriname, en nu minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, op een openbare ontmoeting met de media, zonder omhaal van woorden aangeeft dat er zaken op het financiële front behoorlijk mis zijn gegaan, heeft hij daarmee bevestigd dat er in de periode 2010-2015 geen sprake is geweest van deugdelijk bestuur.

Hoop en verwachtingen uitspreken dat het goed komt, zonder het opzetten van planmatige en realistische structuren die moeten leiden naar het doel van een welvarender Suriname, zullen een utopie blijken te zijn. De NPS gaat door om de regering kritisch te begeleiden en weet dat met ons vooruitstrevend volk, de krachten gebundeld zullen worden om het tij te keren. Een middenweg nu is uit den boze; er moeten dringend drastische veranderingen in het beleid komen. Daar staan wij klaar voor.”

De Nationale Partij Suriname (NPS)
Gregory Rusland
voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May