Dilma Rousseff noemt vicepresident samenzweerder coup
13 Apr 2016, 19:06
foto
Een 65-leden tellende Congrescommissie heeft gestemd voor voortgang van de afzettingsprocedure van president Dilma Rousseff. (Foto's: Reuters)


De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar vicepresident gebrandmerkt als een verrader. Ze zegt dat hij samenzweert in een coup om met behulp van een afzettingsprocedure een door het volk gekozen regering ten val te brengen.

“Als er enige twijfels waren over mijn uitspraken dat er een staatsgreep aan het borrelen is, zijn die nu weggemaakt. De coupplegers hebben een leider en een hulpleider,” zei ze dinsdag in een zinderende aanval in de hoofdstad Brasilia. Verwijzend naar het lek van een opname op maandag, zei ze dat “het masker van de samenzweerders is gevallen.” In de opname oefent haar vicepresident, Michel Temer, de toespraak die hij zou maken als Rousseff wordt afgezet.

"We leven in vreemde en zorgelijke tijden, tijden van een staatsgreep en simulatie en verraad," zei ze. "Gisteren gebruikten ze het voorwendsel van een lek om de opdracht voor de samenzwering te geven." In een meedogenloze en complexe wedstrijd, is er een wedloop van voor- en tegenstanders van de eerste vrouwelijke president van Brazilië ontstaan om stemmen te vergaren die haar ofwel voor berechting zal sturen in de Senaat of de procedure zal torpederen.

Een congres commissie heeft maandag gestemd voor een afzettingsprocedure van Rousseff. De stemming was chaotisch en liepen de emoties hoog op. Het heel congres stemt dit weekend. "Gisteren werd duidelijk dat er twee leiders van de staatsgreep zijn die op een voorbedachte manier samenwerken," zei Rousseff zonder namen te noemen, hoewel met de context duidelijk Temer en Eduardo Cunha (voorzitter van de Tweede Kamer) zijn aangeduid.

"Ze zijn coupplegers, zonder respect voor de democratie", zei ze. "Ze proberen zonder rechtsgrond een president die is verkozen met 54 miljoen stemmen neer te halen." Rousseff kijkt aan tegen een afzettingsprocedure als gevolg van aantijgingen dat ze heeft gemanipuleerd met overheidsrekeningen. Ze heeft de begrotingen minder slecht gepresenteerd dan deze in werkelijkheid waren.

De Tweede Kamer van het Congres stemt eind van de week over de beschuldigingen. Als er dan een afzettingsprocedure begint in de Senaat, zou Temer overnemen als president en als ze is afgezet, blijft hij aan de macht. Tegenstanders van Rousseff ontkennen haar veelvuldige uitspraken over een samenzwering voor een staatsgreep. Rousseff is enorm impopulair, terwijl Brazilië verdrinkt in de ergste recessie in decennia. Een opiniepeiling van het dagblad Estadio maandag van de 513 afgevaardigden in het Lagerhuis toont dat 299 leden voor de afzettingsprocedure zijn en 123 tegen. Het resultaat van de stemming ligt in handen van de 91 afgevaardigden die nog niet hebben beslist of die hun positie niet prijsgeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May