Transformatie Trustbank: kwestie van nu of nooit
13 Apr 2016, 11:05
foto
Jim Rasam, project director Trustbank Amanah. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Trustbank wacht nog op de ‘zegen’ van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om te transformeren naar de ‘Trustbank Amanah’. “Suriname krijgt dan de tweede internationale bank erbij. Het is een kwestie van nu of nooit. Als wij blijven slapen, zal buurland Guyana er met de optie vandoor gaan om de eerste Islamitische Bank voor de regio bij hun onder te brengen”, zegt Jim Rasam project director Trustbank Amanah aan Starnieuws.

Gezien de huidige financiële crisis vindt Rasam dat Suriname geen minuut mag verliezen om die ‘zegen’ te geven aan de Trustbank. “Er is al geen geld, geen valuta in het land. De economie van ons land ziek.” Als die nu verziekt is of ziek is geworden, laat Rasam in het midden. Met de pet op van arts en ondernemer, schrijft hij het eerste recept voor van een goede financiële infrastructuur die moet zorgen dat er voldoende cash het land binnenkomt. “Dit kan door eigen productie, Foreign Direct Investment of doorsluizen van ‘halal’ kapitaal uit de Arabische wereld naar de regio.” Hij ziet als eerste ambitie het neerzetten van een financiële hub. Op micro niveau streeft hij erna om de Trustbank om te bouwen naar de eerste Islamitisch bank voor de Caribische regio en Zuid-Amerika. “Suriname heeft alle potentie om op dit moment de rol te vervullen van een financiële hub en kan dan verdienen aan die financiële dienstverlening.”

Op dit moment zijn er concrete aanvragen binnen van St. Maarten, geeft Rasam aan. “Als ik via de ‘Trustbank Amanah’ investeerders aantrek om te investeren op St. Maarten en hun geld doorsluis, dan verdien ik als tussenpersoon ongeveer 2%”, legt hij de werking van de financiële hub uit. Suriname zal dan aan het eind van de dag, eindelijk kunnen verdienen aan de financiële sector. Buurland Guyana is enkele dagen geleden ook toegetreden tot de Islamic Development Bank (IDB). “Als wij niet snel handelen, dan lopen wij hetzelfde risico als Indonesië, die ook draalde. Buurland Maleisië zag zijn kans en werd het IDB regio kantoor.”

De Trustbank is in december 2015 een samenwerking aangegaan met de Islamic Corporation for the Development of the Private sector (ICD). Dit is de financiële poot voor de private sector binnen de IDB Groep, die zelf onderdeel is van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC). De ICD helpt de Trustbank met het transformeren naar de eerste ‘Shari'ah complaint bank’. Het streven was de transformatie voor juni dit jaar rond te hebben. “Suriname en de Arabieren zullen met het opzetten van deze eerste bank in de regio, geschiedenis schrijven”, onderstreept Rasam. Terwijl men op de ‘zegen’ van de CBvS wacht, wordt er intern verder gewerkt aan het transformatieproces op zeven gebieden, zoals marketing, ICT, Human Resources en een wettelijk kader, zegt de project director.

Naast het opzetten van de tweede internationale bank in Suriname, de invulling van financiële hub voor de dienstverlening naar de regio, pleit Rasam ook voor een kapitaalmarkt (aandelenmarkt) volgens internationale regels. In zijn plaatje voegt hij de creatie van een ‘financial district’ met een arbitrage-instituut aan toe. De opzet van de financiële hub is niet het doel, maar een middel om de cash flow direct weer op gang te brengen en deze te pompen in de productie, benadrukt hij. De volgende stap is het opzetten van de agrarische/handels hub: zelf produceren en exporteren, maar ook als tussenhandelaar dienen voor een OIC land en de regio. De creatie van een industriële hub en industriële parken (economische zones) is het derde in het rijtje.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May