Commissie congres stemt voor afzetting Dilma Rousseff
12 Apr 2016, 18:14
foto
President Dilma Rousseff staat voor moeilijke tijden.


De 65-leden tellende commissie van het Congres hebben met 38 voor en 27 tegen gestemd voor de voortgang van de afzettingsprocedure van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. De stemming is een klap voor Rousseff die al haar hoop had gevestigd op de commissie.

De afzettingsprocedure volgt op beweringen dat president Rousseff gemanipuleerd zou hebben met de overheidsrekeningen voor haar herverkiezing in 2014. Alle ogen zijn nu gericht op de stemming in de Tweede Kamer die op 17 april plaatsvindt.

De kwestie heeft is Brazilië verdeeld en de politie bereidt zich voor op massale protesten in de hoofdstad Brasilia. De stemming van de commissie heeft plaatsgevonden te midden van chaotische taferelen met voor- en tegenstanders van president Rousseff die leuzen scandeerden en zwaaiden met plakkaten.

De stem van de commissie is grotendeels symbolisch, maar is bekeken als een maatstaf van hoeveel steun er is voor het afzettingsproces voorafgaand aan de cruciale stemming in de volledige Tweede Kamer van het Congres, zeggen correspondenten. Er is een tweederde meerderheid nodig om de zaak te sturen naar de Senaat. De meest recente opiniepeiling door de krant Estadao suggereert dat 292 van de 513 leden zijn voor het proces zijn, 115 tegen en 106 onbeslist.

Als de kwestie de Senaat haalt, is deze bevoegd om president Rousseff te schorsen, haar voor het gerecht te dagen en haar uiteindelijk uit het ambt te zetten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May