Dodental tempelbrand India stijgt, vijf aangehouden
11 Apr 2016, 11:37
foto
Gewonden in een ziekenhuis na het ongeval bij de tempelbrand in Kerala. (Foto's: Reuters)


De politie heeft vijf medewerkers van een vuurwerkfabrikant aangehouden na de enorme tempelbrand in de Indiase staat Kerala. Bij de vuurwerkexplosie gevolgd door brand zijn minstens 108 mensen gedood en 400 anderen gewond geraakt.

De ramp in de vroege ochtend geldt als jén van de ergste ongevallen tijdens een religieus festival. Duizenden mensen hadden zich zondag verzameld bij de tempel in Kollam in de zuidelijke staat Kerala om de festiviteiten in verband met het nieuwe Hindoejaar te vieren. Vonken hebben echter het vuurwerk dat was opgeslagen op het terrein tot ontploffing gebracht.

De vijf die zijn gearresteerd zijn medewerkers van een vuurwerkfabrikant die verantwoordelijk was voor de show bij de Puttingal Devi tempel. Het districtsbestuur zegt dat de ondernemer geen toestemming had voor het vuurwerk na klachten van geluidsoverlast en vervuiling.

Het hoofd van het productiebedrijf is één van de 380 gewonden die in het ziekenhuis ligt met brandwonden en verwondingen die zijn veroorzaakt door rondvliegend beton en puin. Landelijk worden dagelijks festiviteiten gehouden om het nieuwe Hindoejaar te vieren. Sommige van die festiviteiten vinden plaats zonder toestemming van de autoriteiten en zonder rekening te houden met veiligheidsvoorschriften.

Kerala is bezaaid met tempels die worden beheerd door rijke en machtige fondsen die de plaatselijke regelgeving vaak aan hun laars lappen. Elk jaar houden de tempels vuurwerkshows en strijden vaak om de meest spectaculaire. Er zijn zelfs jury’s die beslissen wie de winnaars zijn.

Rouwende familieleden van de slachtoffers speurden vanmorgen de grond rond de tempel af naar bezittingen van hun geliefden, waaronder schoenen, handtassen en andere voorwerpen die bezaaid liggen in een stapel van puin en een donkerrode plas van bloed.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May