Verkiezingen Peru: Keiko Fujimori wint eerste ronde
11 Apr 2016, 02:02
foto
Keiko Fujimori, dochter van oud-president Alberto Fujimori, heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Peru gewonnen. (Foto's: Reuters)


De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Peru is gewonnen door de dochter van oud-president Alberto Fujimori. De centrum-rechtse Keiko Fujimori heeft ongeveer 40% van de stemmen gehaald, zeggen opiniepeilingen.

Als ze 50% van de stemmen had gehaald, was er geen tweede ronde nodig en was ze verkozen tot de nieuwe president. In juni zal ze het echter moeten opnemen tegen één van haar twee tegenkandidaten die beiden elk 20% van de stemmen wisten te vergaren. Pedro Pablo Kuczynski (77) heeft volgens de peilingen 20,9% van de kiezers achter zich gehad en Veronika Mendoza 20,3%.

Keiko Fujimori heeft een Amerikaanse opleiding en is een voormalig congreslid. Vroeg in haar campagne heeft ze zich zelf gedistantieerd van haar vader, die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit. Bij haar eerste kandidaatstelling in 2011 heeft ze nipt verloren van president Ollanta Humala. De aanpak van de criminaliteit heeft ze als haar prioriteit gesteld.

Een aantal Peruanen steunt haar en prijst haar vader voor het verslaan van de maoïstische rebellengroep het Lichtend Pad, in het land. Voorafgaand aan de verkiezingen zondag hebben verdachte linkse rebellen drie mensen gedood. Ze hebben een voertuig overvallen dat verkiezingsmateriaal bracht in een afgelegen regio van het land.

Oud-president Alberto Fujimori (1990-2000) zit een straf uit voor het inzetten van doodseskaders die burgers hebben afgeslacht tijdens zijn pogingen om de opstand in het land te beëindigen. In de jaren 1990 is de rebellengroep het Lichtend Pad grotendeels ontmanteld na een tien jaar durend conflict dat aan ongeveer 69.000 mensen het leven heeft gekost.

In de jungle zijn er echter naar schatting enkele honderden rebellen die een regio waar coca wordt verbouwd, controleren. De Peruaanse autoriteiten zeggen dat de rebellen hun krachten hebben gebundeld met drugsbendes. Peru is volgens de Amerikaanse autoriteiten één van de grootste producenten van cocabladeren en cocaïne in de wereld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May