Kaloti wijst goudsector op internationale standaarden
11 Apr 2016, 08:43
foto
Deelnemers van de ‘Masterclass Kwikvrije Goudbehandeling’ gehouden door Kaloti Suriname Minthouse.


Kaloti Suriname Mint House heeft zaterdag de eerste ‘Masterclass Kwikvrije Goudbehandeling’ gehouden voor zijn klanten, de bedrijven die goud opkopen en exporteren. Hiermee wordt een aanzet gegeven aan goudhandelaren om zaken volgens de internationale standaarden te doen. Volgens het Minamataverdrag zijn goudproducerende landen verplicht het edelmetaal kwikvrij op de wereldmarkt te leveren. ‘Besmet’ goud zal resoluut genegeerd worden.

Het Minamataverdrag, getekend door 128 landen in 2015, heeft als doel om de mens en het milieu te beschermen tegen de nare gevolgen van kwikgebruik. Het verdrag is genoemd naar Minamata, een stad in de Japanse prefectuur Kumamoto, waar er in de jaren vijftig van de vorige eeuw de bevolking op grote schaal slachtoffer is geworden van kwikvergiftiging. Bij de meeste mensen is het zenuwstelsel beschadigd, anderen zijn gestorven aan de blootstelling van het kwik. De neurologische aandoening ook wel de ziekte van Minamata genoemd, is veroorzaakt door chemisch bedrijf Chisso Corporation, wiens afvalwater dat grote hoeveelheden kwik bevatte, in de Minamatabaai terechtkwam. Na de ontdekking zijn jarenlang rechtszaken uitgevochten. Het bedrijf en de prefect zijn veroordeeld tot het betalen van compensaties aan de getroffen personen.

Kwik zit van nature in de grond, wordt onder andere gebruikt in spaarlampen, cement, batterijen, bij de productie van brandstof, smelten van aluminium en het winnen van goud. De grootste verbruikers zitten in de klein mijnbouw. Kwik vormt gemakkelijk een verbinding met goud. Het kwik wordt weggebrand, de dampen komen vrij, en bij condensatie slaat hij neer in het milieu, vaak in te grote concentraties om nog gezond te zijn voor de omgeving, mens en dier. Op de masterclass zijn de goudopkopers enkele technieken bijgebracht van hoe het ingekochte goud te zuiveren van kwik en hoe het vrijgekomen metaal te verzamelen en op te slaan. Zij zijn ook op het hart gedrukt om er op toe te zien dat het ingekochte goud zo weinig mogelijk of helemaal geen kwik bevat.

“Op een gegeven moment zal het gaan gelden dat je bepaalde goederen niet meer mag importeren en exporteren als er kwik in zit,” geeft Winston Wilson van Kaloti Suriname Minthouse aan. “Dat betekent dat je straks geen goud waar kwik in zit, mag exporteren. Dan ga je met je goud blijven zitten, want niemand wil ‘besmet’ goud van je hebben.” Wanneer vijftig landen daadwerkelijk de afspraken uitvoeren, zal de overeenkomst van kracht zijn. Suriname heeft niet getekend. Nimos heeft al jaren een nationaal plan klaarliggen om het gebruik van kwik te reduceren, te reguleren en te controleren. Dat plan is blijven liggen deelt Wilson mee. “Maar met de minthouse is gegarandeerd dat ondanks de goudsector nog niet kwikvrij is, er aansluiting blijft met de internationale markt, omdat wij hier goud zuiveren.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May