Samarja verzamelt afval en analyseert AVD milieu-gedrag
07 Apr 2016, 16:18
foto
Een deel van de opgehaalde petflessen tijdens de Avond Vierdaagse.


Voor de mensen die na de Avond Vier Daagse (AVD) nableven voor het straatleven, was het op de laatste dag een bekend gezicht geworden. Om 18.00 uur elke avond, ongeveer een uur nadat de laatste wandelgroep was vertrokken, volgde het Rasa-team (recyclebare afvalstromen afname) van Stichting Samarja om petflessen en aluminium blikjes te verzamelen.

Anwar Alibux, voorzitter van Stichting Samarja vertelt dat cups, kartonnen pakjes en glazen flessen werden op straat gelaten. Op speciaal verzoek van de hoofdsponsor Fernandes Botteling Company ging het 24 personen tellende Rasa-team elke avond te werk in drie groepen. Er zijn 265 netzakken gevuld, goed voor 26.000 individuele petflessen en aluminium blikjes. Dit weerspiegelt niet alle geconsumeerde dranken op de vier avonden. Petflessen en blikjes die netjes in een vuilnis ton/zak terecht komen, worden niet meegerekend. De verschillende zijstraten en goten die hebben geleden onder de AVD niet aangedaan door het Rasa-team. Ook de flessen en blikjes die nog op straat werden gegooid nadat de Rasa-team voorbij was, konden niet worden meegenomen. Geschat wordt dat de 265 netzakken maar 50%-65% vertegenwoordigen van de totaal geconsumeerde recyclebare verpakking afval.

Vier observers hebben tussen 18:00 en 00:00 uur meegelopen met de Rasa-team om het consumptiegedrag van de participanten en toeschouwers te onderzoeken. Het Rasa-team heeft niet kunnen voorkomen dat de wandelroute werd gemaakt tot openbare stortplek. De werkploegen van het directoraat Openbaar Groen hebben deze taak op zich genomen. Er was een goede samenwerking tussen het Samarja Rasa-team en de Openbaar Groen werkploegen die elkaar vaker in de avond tegenkwamen. Het is voor het eerst dat een particuliere organisatie betaalt voor het opruimen van recyclebare afvalstromen en analyse ervan, zegt Alibux. Dit is een nieuw onderdeel van het Go Green beleid van Fernandes Bottling Company. De Rasa-analyse en het consumptiegedrag worden in overweging genomen om toekomstige evenementen van Fernandes en Stichting Samarja milieu-verantwoordelijker te maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May