Survam oneens over afbouwen egalisatiereserve met twk
07 Apr 2016, 00:02
foto


De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) is er geen tegenstander van dat er vanaf een bepaald fiscaal jaar geen dotaties meer mogen plaatsvinden aan de egalisatiereserve. Zij heeft er ook geen moeite mee dat de volledige winst zonder toevoeging aan de egalisatiereserve, wordt belast. De Survam is wel tegen het afbouwen met terugwerkende kracht (twk) van de reeds gevormde egalisatiereserve binnen twee jaren.

Survam voorzitter en directeur van Self Reliance, Maurice Roemer, zegt aan Starnieuws dat dit in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel. Daarnaast zullen er vergaande negatieve gevolgen voortvloeien voor de solvabiliteits- en liquiditeitspositie van de verzekeringsmaatschappijen. Ook zal het verzekeringswezen in Suriname verzwakken. In de Nationale Assemblee (DNA) wordt de behandeling wijziging van de Wet Inkomstenbehandeling 1922 later op de dag voortgezet.

Roemer benadrukt dat de verzekeringsmaatschappijen enkele jaren geleden overleg hebben gehad met het ministerie van Financiën, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het Directoraat der Belastingen. Zij hebben toen aangegeven geen voorstander te zijn van het afbouwen van de egalisatiereserve. “Ook in een poging om overeenstemming te bereiken met de Belastingdienst waarbij een voorstel gedaan is over een eventuele afbouw van de egalisatiereserve met als uitgangspunt om de financiële positie van de bedrijven niet in gevaar te brengen. De verzekeringsmaatschappijen zijn hierbij gesteund door de CBvS die ook geen voorstander is van een abrupte afbouw van de egalisatiereserve”, deelt Roemer mee.

Volgens de Survamvoorzitter zijn de verzekeringsmaatschappijen te allen tijde bereid mee te werken aan de aanpassing van de Wet Inkomstenbelasting. “We doen een beroep op de beleidsmakers om het overleg met de verzekeraars weer op te starten teneinde een regeling tot stand te brengen die redelijk en billijk is voor alle betrokkenen. De wijziging heeft betrekking op de afschaffing van de egalisatiereserve welke verzekeringsmaatschappijen wettelijk mogen vormen en op de toepassing van het belastingtarief op lichamen over de gehele winst, zonder dotatie aan de egalisatiereserve”, merkt Roemer op.

In de wijziging wordt voorgesteld dat het doteren aan de egalisatiereserve na inwerkingtreding van deze wetswijziging, niet meer mogelijk is en derhalve de verzekeringsmaatschappijen belasting zullen betalen op basis van 36% van de winst en daarenboven dat de opgebouwde egalisatiereserve binnen twee jaren moet worden afgebouwd en afgerekend. Dit betekent dat in het belastingjaar 2015 50% van de egalisatiereserve wordt toegevoegd aan het belastbaar bedrag en de resterende 50% van de egalisatiereserve in 2016 wordt belast. Deze egalisatiereserve zal worden belast tegen het gangbare tarief van 36%.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May