Aanpassen levensstijl beste wapen tegen diabetes
06 Apr 2016, 22:12
foto


Wereld Gezondheidsdag wordt gevierd op 7 april en markeert de oprichting van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in 1948. Elk jaar wordt een thema gekozen om een prioriteitsgebied op het gebied van volksgezondheid in de wereld te benadrukken. Dit jaar is het thema de strijd tegen diabetes

Op Wereld Gezondheidsdag, 7 april 2016, is het thema diabetes (suikerziekte), omdat:
1. De diabetes-epidemie wereldwijd snel toeneemt, met de meest dramatische toename in laag -en middeninkomens landen zoals Suriname.

2. Een groot deel van de diabetes gevallen kan worden voorkomen. Eenvoudige levensstijl maatregelen blijken effectief bij het voorkomen of vertragen van het ontstaan van type 2 diabetes. Een normaal lichaamsgewicht behouden, regelmatige lichaamsbeweging en gezond te eten kan het risico op diabetes verlagen.

3. Diabetes is behandelbaar. Diabetes moet onder controle worden gehouden om complicaties te voorkomen. Een tijdige diagnose, zelf-management en betaalbare behandeling zijn essentiële onderdelen van de respons.

4. De preventie en adequate behandeling van diabetes draagt bij aan het bereiken van het duurzame ontwikkelingsdoel 3 (SDGs) 2016-2030, waarbij de vroegtijdige sterfte van niet-overdraagbare ziekten (NCDs ) tot een derde wordt beperkt in 2030. Vele sectoren van de samenleving hebben een rol te spelen, met inbegrip van de overheid, werkgevers, opvoeders, fabrikanten, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector, de media en de mensen zelf.
Diabetes is in Suriname de 4e voornaamste doodsoorzaak met ongeveer 11% van de bevolking die leeft met diabetes.

Hoe kan de diabetes last worden verminderd?
Preventie
Eenvoudige levensstijl maatregelen blijken effectief te zijn bij het voorkomen of vertragen van het ontstaan van type 2 diabetes. Om type 2 diabetes en de complicaties ervan te voorkomen, moeten mensen:
- een gezond lichaamsgewicht hebben en behouden;
- fysiek actief zijn (tenminste dagelijks 30 minuten intensief bewegen bv flink stappen, touwtje springen of fietsen, etc);
- gezond en gevarieerd eten, meer fruit en groeten, minder suiker, zout en vet;
- niet roken.

Diagnose en behandeling
Vroege diagnose kan worden bereikt door relatief goedkoop bloedonderzoek.
Behandeling van diabetes omvat het verlagen van bloedglucose en de niveaus van andere bekende risicofactoren die de bloedvaten aantasten.
Het ministerie van Volksgezondheid, ondersteund door de PAHO, heeft als een van haar prioriteiten het voorkomen van diabetes waar mogelijk en, indien dit niet mogelijk is, om complicaties te beperken en de kwaliteit van leven te maximaliseren.

Voorlichting ministerie van Volksgezondheid

<>De lijst met activiteiten in verband met Wereld Gezondheidsdag 2016 kunt u hier downloaden
pdf-icon.gif Activiteiten_in_verband_met_Wereld_Gezondheidsdag_2016.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May