Commissie voor vaststellen opkoopprijs rauwe melk
07 Apr 2016, 00:37
foto
De producten van de Melkcentrale zijn per woensdag verhoogd.


Binnenkort komt er een commissie die een opkoopprijs voor melk gaat berekenen waarmee de Melkcentrale en de melkboeren tevreden kunnen zijn. Daarnaast zal gewerkt worden aan maatregelen om de melkveesector van ondergang te behoeden. De melkproductie per dag is vergeleken met vorig jaar, van 17.000 liters gedaald naar 11.000 liters. “Dat is een behoorlijke achteruitgang en als de situatie zo door blijft gaan zal het nog erger worden,” vreest Edmond Blufpand, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Melkboeren.

De opkoopprijs van SRD 2, 43 per kilo melk was allang niet meer rendabel, deelt Blufpand mee. Er is gepleit voor een opkoopprijs van SRD 3,50. De Melkcentrale Paramaribo (MCP), die overigens de enige afnemer van VSMB is, heeft een verhoging van 22 cent aangeboden. “Dit is in principe niet voldoende maar ja…we zullen het voorleggen aan de leden. Het wordt onder protest geaccepteerd want elke cent helpt om dit moment.” De prijzen van de MCP producten zijn vanaf woensdag verhoogd. Voor een liter melk in plastic verpakking zal bijvoorbeeld nu SRD 4,95 in plaats van SRD 4 neergeteld moeten worden.

De commissie, die zal bestaan uit 'alle spelers in het veld' zal een 'realistische calculatie maken van de melkprijs' geeft Blufpand aan. “Want met deze prijs komen we gewoon niet uit. Maar er zal ook gekeken worden naar het groter plaatje.” Voor de Surinaamse boer moet een winstgevend productieklimaat gecreëerd worden. De commissie zal zich buigen over de oneerlijke concurrentie die ondervonden wordt door de import van gesubsidieerde melkpoeder. Er zijn ook geen heffingen op dat product. De boeren pleiten voor het invoerrechtenvrij maken van grondstoffen en machines. Dit zal direct effect hebben op het kostenplaatje. Ook zal er controle moeten komen op voerproducenten. Aan de ene kant zal MCP efficiënter te werk moeten gaan en meer producten uit melk moeten halen zoals roomboter. MCP zal de melk naast pasteuriseren ook moeten steriliseren, zodat het langer op de schappen zal kunnen staan. De andere spelers, Rudisa en Michi zouden volgens hun vergunning melk moeten afnemen van de VSMB, geeft Blufpand aan.

Hij voegt toe dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt & Visserij heeft meegedeeld dat de commissie binnen enkele dagen geïnstalleerd kan worden. “We hebben een goed gesprek gehad. We wachten nu op het na-traject en dat is de installatie van de commissie. We hopen dat er ook in De Nationale Assemblee zaken besproken kunnen worden die het voor de boer makkelijker maken,”geeft Blufpand aan. “We willen produceren. Lokale productie moet je stimuleren. Met elke liter die men hier kan produceren wordt er valuta bespaard. Het hoeft niet geïmporteerd te worden als de prijs hier redelijk is.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May