Abdoel: Verzekeraars betalen geen winstbelasting
06 Apr 2016, 00:37
foto
Amzad Abdoel, voorzitter commissie van rapporteurs. (Beeld: DNA)


De regering wil bij de verzekeringsmaatschappijen geld halen. Volgens Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie die de wijziging van de Wet op Inkomstenbelasting voorbereid heeft voor de openbare behandeling, hebben verzekeringsmaatschappijen jaren geen winstbelasting betaald. Coalitie en oppositie verschillen van mening over de wijze waarop de regering de gelden wil innen. Gregory Rusland (NPS) die ook lid is van de commissie, vindt dat er nog een keer gesproken moet worden met de verzekeringsmaatschappijen, voordat gestemd wordt over de wet. Hij vindt dat dialoog belangrijk is om tot overeenstemming te komen. De behandeling van de wetswijziging is dinsdag begonnen en wordt donderdag voortgezet.

De verzekeringsmaatschappijen hebben volgens artikel 22 van de Wet inkomstenbelasting, het recht om een egalisatiereserve op te bouwen. Dit werd nodig geacht om deze maatschappijen een fiscale tegemoetkoming te verlenen.
Een tegemoetkoming kan niet jaren duren, vindt Abdoel. "Ik zou nu graag willen weten hoe groot de egalisatiereserve op dit moment bedraagt? Wij hebben vernomen meer dan 350 miljoen. Maar wij willen het exacte bedrag horen van de regering. Verder zou ik graag een overzicht willen hebben van de minister van Financiën, hoeveel aan inkomstenbelasting de verzekeringsmaatschappijen de afgelopen tien jaren hebben betaald? Hoeveel aan winstbelasting en hoeveel aan andere belastingsoorten? Voorzitter, wij hebben vandaag van de deskundigen vernomen dat de verzekeringsmaatschappijen geen winstbelasting betalen. De hele winst wordt overgeheveld naar de egalisatiereserve," betoogde Abdoel.

Tegenvoorstel
De regering geeft aan dat zij dit niet wenselijk acht en verandering wil aanbrengen in de wet. De wijziging houdt in dat:
1. Artikel 22 van de wet Inkomstenbelasting wordt geschrapt en
2. De egalisatiereserve te doen vrijvallen en in twee fasen/twee jaren toe te voegen aan het belastbaar bedrag.
In de komende twee jaren wil de regering de egalisatiereserve toevoegen aan het belastbaar bedrag. De Surinaamse Vereniging van Assuradeuren van Motorrijtuigen (Survam) heeft een tegenvoorstel gedaan.
1. 50% van de inmiddels opgebouwde egalisatiereserve voorlopig aanhouden conform de vigerende fiscale toepassing en
2. Een bijzondere belastingheffing van 5% over 50% van de egalisatiereserve en vrijval van de belasting latentie over deze 50% van de egalisatiereserve.

"Ik kan u meegeven dat de meerderheid van de commissie zich niet kan scharen achter dit voorstel. Dit voorstel is mijn inziens onredelijk en overstijgt de criteria van billijkheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid. De kleine ondernemers die hosselen en struggelen om te overleven betalen de volle pond aan belasting en deze maatschappijen willen niet eens betalen," stelde Abdoel. Hij is wel voorstander dat de periode van het vrijvallen van de reserve met nog een jaar uit te breiden naar 3 jaren met een verdeling van 50% over het eerste jaar en dan weer 25 om25% over het 2e en 3e jaar.

Gevolgen
Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie, haalde aan dat ondernemerschap op deze manier niet wordt bevorderd. De wet kan volgens hem niet terugwerken naar 2014. Er zijn al jaarverslagen gemaakt en perioden zijn afgesloten. Partijgenoten Krishna Mathoera, Dew Sharman en Mahinder Jogi wezen ook op de consequenties. Behalve dat er mensen werken bij verzekeringsmaatschappijen die hun banen kunnen verliezen, zullen de premies worden verhoogd. Verzekerden zullen meer moeten betalen.

Mathoera bracht ook naar voren dat als de regering op deze manier kijkt naar de verzekeringsmaatschappijen, waarom er contracten getekend zijn over de basiszorgverzekering. Ook coalitieleden willen antwoord van de regering op deze vraag hebben. Jennifer Vreedzaam (NDP) en partijgenoot Rossellie Cotino wezen er op dat de regering inkomstenverhogende maatregelen moet nemen. Dit is een concreet voorbeeld van hoe de regering de inkomsten gaat verhogen. Vreedzaam haalde aan dat steeds is gezegd tijdens de verkiezingscampagne dat de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Nu de regering stappen onderneemt, werpen oppositieleden barrières op. Zij merkte op dat het goed is dat het volk de vergadering volgt en ziet wie welke standpunten inneemt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May