Oliveira hekelt afwezigheid ministers bij 52e AVD
31 Mar 2016, 00:01
foto
De Avond Vierdaagse (AVD) is woensdag begonnen. Het thema is: Obesitas is Negatieve ballast. (Foto: René Gompers)


De 52e Avondvierdaagse (AVD) is woensdag met een paar duizend wandelaars van start gegaan. Purcy Oliveira, voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) neemt het de ministers van Volksgezondheid, Onderwijs, Wetenschap & Cultuur en Sport & Jeugdzaken, kwalijk dat ze het hebben laten afweten bij de start. Oliveira stelt dat bij dit evenement de samenleving van hen wil horen wat er gedaan wordt aan de gezondheid van het volk “vooral in deze tijd waar het moeilijker wordt om de dokter te betalen.”

Het is de laatste jaren de gewoonte geworden dat bij de opening een hoogwaardigheidsbekleder het startsein geeft of zelf minstens een straatje meeloopt. De 52e AVD wordt dit jaar gesponsord door Fernandes en Mac Donald. De sponsoren hebben ook de ondersteuning nodig van Sport & Jeugdzaken, Volksgezondheid en MinOwC, geeft Oliveira aan. “Ik zie geen van die ministers hier,” merkte Oliveira op kijkend in de richting van de eerste rij van genodigden. “Eentje heeft afgezegd dat is te begrijpen. Wij zeggen dat als je in al je begrotingen, je concept ontwerpplannen, pagina’s vol schrijft over gezonde levensstijl, maar niet hier bent, heb je alleen meer geschreven plannen, alleen maar geschreven beleid. Wij verwachten van de beleidsmakers dat ze ook hier zijn om ons te vertellen wat ze gaan doen. Zeker in deze situatie waar we geen geld hebben om de dokter en medicijnen te betalen.”

Het ministerie van Sport & Jeugdzaken had wel een vertegenwoordiging. Directeur Jeugdzaken, Rachel Koningsbloem-Pinas, geeft aan de bezorgdheid van Oliveira te begrijpen en geeft de verzekering dat de boodschap “zeker zal aankomen” bij minister Faizel Abdoelgafoer. Koningsbloem-Pinas merkt op dat het ministerie meer doet dan alleen beleid ontwikkelen. Zij heeft uit de doeken gedaan dat Abdoelgafoer binnenkort een buurtontwikkelingsprogramma voor jongeren zal lanceren. Het ministerie zal op de laatste dag meelopen, deelt Koningsbloem-Pinas mee. “Daarmee geven wij ook aan dat wij u ondersteunen, dat we het beleid begrijpen om tot een gezondere samenleving te komen.” Oliveira blijft erbij dat de aanwezigheid van de ministers een positiever beeld schept.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May