Gemeenschappen Brokopondo doen concrete voorstellen
30 Mar 2016, 21:18
foto
Een moment tijdens de Gran Krutu gisteren te Brokopondo. (Foto's: RGM)


Drinkwatervoorziening voor Brokopondo, educatie- en gezondheidsprojecten, het opzetten van een vuilverwerkingsbedrijf en een ontwikkelingscentrum zijn voorstellen die zijn voortgevloeid uit een Gran Krutu gisteren te Brokopondo. Zeven dorpen, Marshallkreek, Nieuw Lombe, Klaaskreek, Balingsoela, Nieuw Koffiekamp, Brownsweg en Kwakoegron hebben deelgenomen aan de bijeenkomst die Rosebel Gold Mines NV heeft georganiseerd.

Op de Gran Krutu is de duurzame ontwikkeling van Brokopondo, met name de omliggende dorpen en de nieuwe weg voorwaarts besproken, zegt het goudbedrijf in een persbericht. In de loop der jaren zijn zowel de behoeften van de gemeenschappen als de bedrijfsomstandigheden veranderd, zegt Rosebel Gold Mines NV. Het was daarom nodig om de afspraken binnen het partnerschap tussen Rosebel en de omliggende gemeenschappen te evalueren en in lijn te brengen met de veranderde omstandigheden.

Vanaf de oprichting van Rosebel zijn er projecten samen met de gemeenschappen gerealiseerd. Zo zijn er poliklinieken, logeergebouwen, accommodaties voor leerkrachten, speeltuinen gebouwd. Ook zijn scholen gerenoveerd en stelt Rosebel volledige studiebeurzen ter beschikking voor de best geslaagde studenten van het district.

De general manager van Rosebel, Suresh Kalathil, heeft de uitdagingen waar het goudbedrijf voor staat gedeeld met de gemeenschappen. Verminderen van de kosten en het verhogen van de productiviteit. “Het is belangrijk dat zowel Rosebel als de gemeenschappen van Brokopondo werken aan een goede nalatenschap voor het district door te focussen op duurzame projecten die zullen leiden tot verdere capaciteitsversterking en het stimuleren van lokaal ondernemerschap.”

De voorstellen van de gemeenschappen zullen worden uitgewerkt en besproken. De Gran Krutu is bijgewoond door het Traditioneel Gezag van Brokopondo, vertegenwoordigers van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Onderwijs, en van de lokale kleinschalige goudzoekers, leden van de Consultatie Comité en het management van Rosebel. De minister van Regionale Ontwikkeling en de districtscommissaris van Brokopondo waren er ook bij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May