DNA wil inzicht in sectoren die valuta hebben gekocht
30 Mar 2016, 06:14
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien wil weten welke sectoren in aanmerking gekomen zijn voor de valutaveiling. (Beeld: DNA)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) herinnerde dinsdagavond aan de toezeggingen die gedaan zijn door governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), om de beloofde transparantie waar te maken. Hij betoogde dat op z'n minst gepubliceerd zou worden welke sectoren in aanmerking zijn gekomen voor de geveilde valuta.

Gajadien zei dat er bezorgdheid is in de gemeenschap. Bepaalde sectoren die geen concurrentie hebben, blijven volgens het Assembleelid hoog bieden om deviezen toegewezen te krijgen. Hierdoor wordt de wisselkoers omhoog gestuwd. De samenleving gaat gebukt onder de prijsverhoging. Ook de koers die gehanteerd wordt door de bedrijven voor verschillende producten, moet duidelijk worden. De bedrijven moeten de koers betalen die zij bieden via de algemene banken. Hun goederen worden ook op basis van het bod verder berekend.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bevestigde dat Gersie tijdens de presentatie van de valutaveiling beloofd had dat de CBvS mee zou delen welke sectoren in aanmerking zijn gekomen voor de geveilde valuta. Gaat het om de medische sector, casino of agrosector, gaf Simons enkele voorbeelden. De Nationale Assemblee begrijpt dat geen gegevens over individuele ondernemers gegeven kunnen worden, maar wel de sectoren. "Wij willen weten voor welke sectoren de dollars zijn gebruikt," verduidelijkte de Assembleevoorzitter. Zij zal deze kwestie aankaarten bij de autoriteiten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May