SVZ overweegt Spoedpost tot middernacht open te stellen
30 Mar 2016, 04:22
foto
Het team van de Spoedpost dat zich extra heeft ingezet nadat de SEH van Academisch Ziekenhuis Paramaribo uitviel. (Foto: SVZ)


Het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) overweegt om de sluitingstijd van de Spoedpost van 23.00 uur te brengen naar 24.00 uur. Het SVZ is blij dat de Spoedpost in de crisis die was ontstaan, haar kracht heeft kunnen tonen. Uit de gemeenschap zijn er veel positieve reacties ontvangen. De inzet van de post tijdens het uitvallen van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) afgelopen vrijdag en zaterdag, is geëvalueerd.

Na het tragisch incident met dodelijke afloop op de SEH van het AZP vrijdagochtend, is de Spoedpost op verzoek van de directeur van Volksgezondheid en de directie van het AZP, vanaf vrijdagmiddag in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Naast de reguliere openingstijden van 7.00 uur tot 23.00 uur heeft de Spoedpost vrijdagnacht een extra nachtshift gedraaid.

De coördinerende artsen Ashna Bisnath en Shiwa Isrie hebben de directie van het SVZ meegedeeld dat het de afgelopen dagen veel drukker dan normaal was op de Spoedpost. In het weekend van vrijdag 25 t/m maandag 28 maart zijn gemiddeld 30 patiënten per dag geholpen. Normaal zijn dat er tussen 15 en 20 patiënten per dag. De toeloop vanwege het wegvallen van de SEH van het AZP was dus wel merkbaar. Door extra inzet van personeel op de Spoedpost ontstonden er geen wachttijden.

Om de patiënten die vanuit de SEH van het AZP kwamen naar de Spoedpost financieel niet te duperen, werd in het weekend hetzelfde drempeltarief van SRD 50 gehanteerd als het AZP. Normaliter betaalt de patiënt op de Spoedpost door de week het drempeltarief van SRD 75 en in het weekend SRD 100. Ondanks de verminderde inkomsten is het ziekenhuis blij dat de patiënten probleemloos konden worden opgevangen.

De algemeen directeur van het SVZ, Manodj Hindori, heeft het management team van de Spoedpost gecomplimenteerd met de extra inzet van de artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Dankzij hun inspanningen is een groot deel van de patiënten dat snel zorg nodig had en niet bij het AZP terecht kon, toch geholpen.

De Spoedpost van het SVZ is altijd bereid om de gevallen die het AZP doorverwijst op te vangen, zodat er verlichting op de SEH ontstaat. Het SVZ merkt wel op dat het uitvallen van de SEH van het AZP, de kwetsbaarheid van slechts een SEH in Paramaribo heeft aangetoond. Het SVZ bepleit dat er een verbeterde samenwerking komt tussen ziekenhuizen, andere medische instellingen en huisartsenposten, zodat de patiënt die acute zorg nodig heeft op de snelste manier op de juiste plaats kan worden geholpen, stelt de leiding van SVZ.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May