Rek uit bij Nationale Nierdialyse Centrum
29 Mar 2016, 11:11
foto
Een patiënt is bezig met zijn behandeling. Het NNC garandeert tot woensdag diensten. (Foto: NNC)


Het Nationale Nierdialyse Centrum (NNC) garandeert tot woensdag zijn dienstverlening. Er is dan geen materiaal om de patiënten te blijven dialyseren. Geld om de voorraad lokaal aan te vullen is er niet, waardoor bijkans 240 patiënten van het centrum opnieuw tussen wal en schip dreigen te geraken.

De overige nierdialysecentra zijn ook bijna door hun eigen voorraden heen. Ze hebben alleen materiaal voor hun eigen cliënten. Ze hebben het NNC al zeker een half jaar geholpen om zijn tekorten op te vangen. Ook daar is de rek nu uit. De Belgische leverancier die zorgt voor de voorraad was niet op tijd betaald. Volgens een persbericht van de Patiëntenraad van het NNC is die betalingsachterstand inmiddels ingelopen.

“Een structurele oplossing moet nu komen. Als er niet snel een oplossing komt, is het wachten op de eerste doden,” zegt Ruben Rozendaal, voorzitter van de Patiëntenraad van het NNC. Hij vindt de situatie stressend. Hij heeft in de afgelopen maanden vaak voor zulke situaties gestaan. “Telkens was er net op het laatste moment een oplossing, maar nu lijken de mogelijkheden uitgeput.”

Terwijl de overige nierdialysecentra hun gelden rechtstreeks van de verzekeringsmaatschappijen ontvangen, is het NNC afhankelijk van staatsgelden die hij via het Academisch Ziekenhuis Paramaribo krijgt toegewezen. Landelijk zijn er nog geen 700 nierpatiënten, waarvan het NNC het grootste aantal voor zijn rekening neemt.

Rozendaal zegt dat hij heeft begrepen dat er maandag een container met materiaal is aangekomen. “Maar hoe snel wordt deze container ingeklaard.?” Ook de bevoorrading van de andere centra loopt niet van een leien dakje. “Een boot met spullen van één van deze centra ligt nu al een week in de haven,” zegt hij.

De voorraad moet in feite voor drie maanden gegarandeerd zijn, legt Rozendaal uit. “Nu is de voorraad van het NNC nul. Pas in juni is de voorraad van het centrum op peil. En dat is alleen als de overheid de leverancier op tijd blijft betalen.” Hij benadrukt dat de hele situatie ontzettend zwaar drukt op de patiënten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May