Pakistan jaagt op militanten Pasen-explosie
28 Mar 2016, 12:41
foto
Veiligheidsambtenaren op de plek waar de terrorist zich in een park in Lahore, Pakistan heeft opgeblazen. (Foto's: Reuters)


Pakistaanse autoriteiten hebben de jacht geopend op leden van een splintergroep van de Taliban die ooit trouw had beloofd aan de Islamitische Staat. De Jamaat-ur-Ahrar heeft de verantwoordelijkheid opgeëist van de zelfmoordaanslag die gericht was op christenen tijdens Pasen. Er zijn meer dan 70 doden gevallen.

De brutaliteit van de aanslag van zondag weerspiegelt de pogingen van de beweging om zijn macht te versterken tussen de opgebroken islamitische militanten in Pakistan. Het is de vijfde bomaanslag van de groep sinds december.

Bij de zelfmoordaanslag in een drukke park in de oostelijke stad Lahore zijn ten minste 29 kinderen omgekomen, die genoten van een uitje tijdens het paasweekend. Lahore is de machtsbasis van premier Nawaz Sharif. Ofschoon Pakistan een overwegend islamitische staat is, heeft het een christelijke bevolking van meer dan twee miljoen.

De zelfmoordaanslag is de dodelijkste aanval in Pakistan sinds december 2014. Bij een bloedbad op een militaire academie in de stad Peshawar kwamen toen 134 schoolkinderen om. De overheid begon toen een grootscheepse hardhandige actie tegen de islamitische militanten.

Militaire woordvoerder generaal Asim Bajwa zegt dat inlichtingendiensten, het leger en paramilitaire commando’s een aantal invallen rond Punjab hebben gepleegd na de aanval. “Een aantal verdachte terroristen en helpers zijn gearresteerd. Er is een enorme hoeveelheid wapens en munitie gevonden,” heeft hij getweet zonder verdere details te geven.

Premier Sharif heeft de ziekenhuizen die vol zitten met slachtoffers bezocht en heeft gerechtigheid beloofd. “Onze vastberadenheid als natie en als overheid wordt steeds sterker en de lafhartige vijand probeert makkelijke doelwitten", zegt Sharif, volgens een verklaring van zijn kabinet, waarin wordt opgeroepen tot een sterkere coördinatie van de informatiediensten.

Jamaat-ur-Ahrar heeft zondagavond laat de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval met een directe uitdaging voor de overheid. “Het doel was de christenen,” stelt een woordvoerder van de splintergroep, Ehsanullah Ehsan. “We willen premier Nawaz Sharif berichten dat we Lahore zijn binnengekomen.” Lahore is de hoofdstad van de rijkste provincie van Pakistan, Punjab, en wordt gezien als het politiek en cultureel hart van het land.

Markten, scholen en rechtbanken in Lahore zijn vandaag gesloten, terwijl de stad in rouw is gedompeld. Woordvoerder van de reddingsdiensten, Deeba Shahnaz, heeft meegedeeld dat ten minste 29 kinderen, zeven vrouwen en 34 mannen zijn gedood, terwijl ongeveer 340 anderen gewond zijn, waarvan 25 kritiek zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May