Mathoera: Economische crisis niet ontaarden in chaos
28 Mar 2016, 06:32
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


In enkele dagen zijn twee bejaarden beroofd en vermoord, een bewaker en een dief doodgeschoten en iemand heeft in het verkeer het leven gelaten. Een kind, dat zich totaal niet kan beschermen, is verkracht. Deze geruchtmakende gevallen opgeteld bij de gezinnen, die gekneveld en mishandeld zijn, de vele aanrijdingen, de berovingen, inbraken en overvallen geven een alarmerend veiligheidsbeeld, dat vraagt om directe en deskundige aanpak.

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) maakt de balans op van de afgelopen dagen. Zij stelt tegenover Starnieuws dat onschuldige burgers ontzettend veel leed en schade worden toegebracht. Zij moeten hun probleem zelf oplossen en kijken, hoe ze de trauma verwerken en hun leven oppakken. Een enkele, die zich het kan permitteren zoekt professionele hulp. Het grootste deel moet levenslang de trauma dragen en alle schade zelf herstellen. De overheid laat ze vierkant in de steek, vindt Mathoera.

"Geen begeleiding, geen financiële tegemoetkoming en vaak ook geen enkele informatie over de daders en de oplossing van hun zaak. En dit alles in een periode, waar burgers en vooral moeders met veel moeite de eindjes aan elkaar moeten knopen om brood op tafel te leggen. Het beetje spaargeld door hard werken wordt op beestachtige manier van hun afgepakt. Moeders, die zelf oplossingen moeten zoeken voor oppas van hun kinderen, terwijl ze alleenverdieners zijn. Terwijl de overheid miljoenen verbrast aan corruptie, en ook miljoenen uitgeeft aan subsidies, blijkt voor deze groep slachtoffers geen enkele hulp te bestaan. Ook de miljoenen voor de naschoolse opvang heeft helaas geen oplossing kunnen brengen in het oplossen van de oppasproblemen van kinderen," voert het Assembleelid aan.

Actie noodzakelijk
De voedingsbodem van al deze incidenten hebben volgens Mathoera een scala van oorzaken zoals de slechte economische situatie, de verloedering van normen en waarden, de lage opleiding, de vele schoolverlaters, de ontwrichting van gezinnen, de miskenning van problemen en de steeds toenemende stress binnen de samenleving
Daders blijken jeugdigen te zijn, die vaker betrokken zijn bij gewelddadige overvallen, berovingen en inbraken. Daarnaast gaat het om daders die vaker drugs en alcoholgebruikers zijn. Ze opereren in teamverband en observeren hun slachtoffers heel goed. Deze criminelen kennen de gangen van hun slachtoffers en zijn goed op de hoogte van de werkwijze en opsporingsmogelijkheden van de politie en anticiperen daarop. In verhoorsituaties wordt gewoon gebruik gemaakt van hun zwijgrecht. Er is veelal onvoldoende bewijs om een succesvolle strafvervolging te starten, waardoor ze jaren in de criminaliteit blijven gedijen zonder enige sanctie. "En als ze al veroordeeld worden, blijken ze binnen enkele jaren weer op straat, door gratie en de kwijtschelding van een derde van hun straf door goed gedrag in de gevangenis. De burger is op deze manier totaal niet beschermd tegen het geweld van deze criminelen".

In plaats van deze problemen aan te pakken, lijkt het erop dat de regering en de minister van Justitie en Politie met lede ogen de problemen aan het aanschouwen zijn, meent Mathoera. Het mandaat en het vertrouwen van het volk zijn er om actie te ondernemen en het volk te beschermen. "Van een competente en verantwoorde minister en regering wordt verwacht, dat ze integraal beleid ontwikkelen om de economische crisis niet te doen ontaarden in een veiligheidscrisis en een complete chaos. Hard optreden gecombineerd, waar nodig met ondersteuning voor zowel slachtoffers als daders, moet het antwoord zijn. Oorzaken, die onveiligheid creëren moeten met daadkracht weggemaakt worden, terwijl beschermende maatregelen in de plaats moeten komen. De burger snakt naar bescherming en wacht op actie".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May