Meer dan 65 doden bij aanslag Pakistan
27 Mar 2016, 16:06
foto
Reddingswerkers brengen een lichaam weg van een publieke park in Lahore, Pakistan waar een zelfmoordterrorist zichzelf heeft opgeblazen. (Foto's: Reuters)


Ten minste 65 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn vanmorgen omgekomen toen een terrorist zichzelf heeft opgeblazen nabij een openbaar park in de Pakistaanse stad Lahore. De aanslag heeft opvallend genoeg plaatsgevonden in het hart van de politieke basis van premier Nawaz Sharif in Punjab.

De explosie heeft plaatsgehad op de parkeerplaats van Gulshan-e-Iqbal Park, een paar meters verwijderd van de kinderschommels. Ongeveer 280 mensen zijn gewond geraakt bij de explosie. De verantwoordelijkheid van de aanslag is nog niet opgeëist. Pakistan, een nucleair bewapende natie met 190 miljoen inwoners, wordt geplaagd door Taliban-opstandelingen, criminele bendes en sektarisch geweld. Punjab is de grootste en rijkste provincie.

Ooggetuigen zeggen dat toen het stof na de explosie was neergedaald, ze lichaamsdelen verspreid over de parkeerplaats zagen. Het park was bijzonder druk op zondagavond in verband met het paasweekend. Salman Rafique, een regeringsadviseur voor de gezondheid in Punjab, heeft het dodental gezet op ten minste 65. “De meesten van de doden en gewonden zijn vrouwen en kinderen", zegt Mustansar Feroz, politie-inspecteur voor het gebied waarin het park ligt.

Media toonden huilende en schreeuwende kinderen en vrouwen en reddingswerkers, politie en omstanders die gewonden naar ambulances en personenauto’s dragen. Pakistan is in 2014 een offensief gestart tegen de Taliban en gelieerde jihadistische strijders in Noord-Waziristan, in een poging hen een veilige basis te ontzeggen van waaruit ze aanvallen in zowel Pakistan en Afghanistan kunnen uitvoeren.

Punjab is van oudsher vreedzamer geweest dan andere delen van Pakistan. Sharif's tegenstanders hebben hem beschuldigd van het tolereren van strijdbaarheid in ruil voor vrede in zijn provincie. Hij heeft de schuldigingen met klem ontkend. Vorig jaar zijn een populaire provinciale Pakistaanse minister en ten minste acht anderen bij een bomontploffing omgekomen. Het explosief is ontploft in het huis van de minister in Punjab.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May