Winkeliers en ondernemers willen behoud kleinhandel
27 Mar 2016, 06:23
foto


Surinaamse winkeliers en ondernemers hebben zich gebundeld in de belangenorganisatie: Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS). “De economische situatie in het land wordt steeds nijpender. Sommige leden zien het niet meer zitten en willen de deuren van hun onderneming sluiten”, zegt WOVS-voorzitter tevens ondernemer Gretl Wolfram aan Starnieuws.

De grootste uitdaging voor de WOVS is het behoud van de kleinhandel. Het wordt een zware klus, geeft de voorzitter toe. De verkoop is aan het slabakken, waardoor de verdiensten van de winkeliers afnemen, terwijl zij aankijken tegen steeds toenemende exploitatiekosten. “Naast de opgeschroefde kosten voor nutsvoorzieningen, moet voor winkelhuur die doorgaans in harde valuta moet worden voldaan, nu veel meer SRD's worden neergeteld. Het rendement heeft thans als raakvlak het cijfer 0”, schetst Wolfram de situatie. De overlevingskansen van de kleinhandel zijn onderhevig aan zowel een werkbare wisselkoers als eventuele loonsverhogingen die de koopkracht kunnen stimuleren. “Een redelijke huur overeenkomen met de winkelpandeigenaren betekent niet automatisch ‘licht in de tunnel’, maar zal de winkelier, neigend naar de grens van armoede, wel door kunnen werken.”

Aanleiding om te komen tot een nieuwe belangengroep, is de ontevredenheid over bestaande verenigingen. Volgens de WOVS-leden komen deze niet genoeg op voor hun belangen. De grootste vraag aan het bestuur is dan ook om een stabiele organisatie, waar de leden met hun problemen naar toe kunnen. “Ons voornaamste doel is het dienen van hun belangen in de ruimste zin des woord. In het kielzog hiervan moet ook het belang van de consument worden veiliggesteld.” De voorzitter zegt dat de WOVS-leden daarom graag zien dat de importeurs vrij worden gelaten, om meerdere merken van één product binnen te halen. “De consument heeft dan keus en beslist zelf wat te kopen op basis van prijs en kwaliteit. Beperkingen opleggen kan leiden tot monopolie positie van een bepaalde importeur, wat vervolgens kan resulteren in een schaars goed en prijsopdrijving.”

Ondersteuning SCUA
De WOVS-voorzitter benadrukt dat de vereniging nog in de startblokken staat. Er wordt nu gewerkt aan het opzetten van sterke interne structuren. De organisatie wil eerst orde op zaken stellen in Groot-Paramaribo, vervolgens in de randdistricten en overige districten. De WOVS geniet de volle ondersteuning van de Suriname Chinese United Association (SCUA), onder leiding van de nieuwe voorzitter Thomson Cheung.

De SCUA, de overkoepelende organisatie van veertien Chinese verenigingen, legt het contact met de leden in de verre districten. Los van de SCUA-leden, hebben zich al iets meer dan 100 winkeliers en ondernemers bij de WOVS aangesloten. De belangrijkste problemen met eventueel eigen oplossingsmodellen worden in gesprekken met hen op papier gezet. “Zodra wij de knelpunten hebben geanalyseerd, stellen wij een wensenpakket samen en zullen wij deze met de betrokken overheidsinstanties bespreken.” De overige WOVS-bestuursleden zijn: Ensin Lam, Stephen Lee, Anthony Li, Anwar Moenne en Tony Lin.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May