IDB-rapport: Suriname en Guyana geen vlieghubs
26 Mar 2016, 11:19
foto


In de nabije toekomst zullen Suriname en Guyana geen knooppunten in de regio zijn. De Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) concludeert dat in het rapport Constraints to Regional Air Connectivity between countries of the Guyana Shield and South America.

In het rapport zegt de IDB dat de regeringen van beide landen actief moeten deelnemen aan onderhandelingen om Suriname en Guyana te verbinden met grote Amerikaanse hubs in Colombia, Brazilië en Panama. Slechte infrastructuur en diensten nekken zowel Suriname als Guyana. De internationale luchthaven van Guyana, Cheddi Jagan International Airport, wordt uitgebreid en gemoderniseerd, maar dat zal niet veel verschil maken. Suriname noch Guyana hebben de ‘omvang van herkomst en bestemmingsverkeer (O&D).’ Maar dit kan allemaal veranderen als de toerisme-industrie in één of beide landen zich gaat ontwikkelen.

Als gevolg van het lage O&D-passagiersverkeer, legt de huidige staat van de infrastructuur in termen van operationele faciliteiten van de internationale luchthavens van Paramaribo en Georgetown, geen operationele beperkingen. Beide luchthavengebouwen bieden een relatief laag niveau van dienstverlening aan aan passagiers, staat in het rapport.

De luchthavens van beide landen voldoen zelfs zonder de juiste afmetingen van de gebouwen, niet aan de faciliteiten en het uiterlijk van de internationaal aanvaarde niveaus van dienstverlening. Het rapport voegt eraan toe: “alle ruimten waar de passagiers worden ‘verwerkt’, vooral voor vertrekkende passagiers, zijn gebrekkig in comfort en dienstverlening.”

Bovendien zijn beide luchthavens duur voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Het rapport beweert dat de luchthavens in Paramaribo en Georgetown de zevende en achtste duurste luchthavens zijn in Zuid-Amerika. Paramaribo kost per passagier US$ 14.331 (14% boven het steekproefgemiddelde van US$ 12.574), terwijl Georgetown een totale kostprijs heeft van US$ 13.032 (3,6% boven het steekproefgemiddelde).

Suriname blijft achter
En terwijl Guyana zijn knooppunten met de regio uitbreidt, ontbreekt het Suriname aan verbindingen met alle belangrijke hubs in de regio. Het IDB-rapport raadt Suriname aan nieuwe diensten aan te gaan met Panama, het zij een non-stop-verbinding of een voortzetting van de vier wekelijke luchtdiensten tussen Panama en Guyana. Voor Suriname en Guyana is het van cruciaal belang om te zoeken naar de meest liberale luchtovereenkomsten met de internationale gemeenschap.

Het rapport is ook kritisch over de 'inefficiënte' omstandigheden van de Piarco luchthaven van Trinidad en Tobago. En om die redenen dringt de IDB er bij Suriname en Guyana op aan om andere regionale knooppunten te zoeken. Suriname noch Guyana heeft een directie verbinding met Bogotá, één van de grootste hubs van Zuid-Amerika. Het rapport dringt er bij de regeringen van deze landen op aan om te onderhandelen met de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca om haar netwerk uit te breiden naar de Guyana’s. Avianca heeft directe rechtstreekse vluchten naar 29 internationale bestemmingen in Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika, het Caribisch Gebied en Europa.

Het IDB-rapport pleit ook voor Suriname en Guyana om opnieuw te onderhandelen over hun restrictieve bilaterale overeenkomsten die zij hebben met Brazilië en Colombia, en om meer luchtdienstovereenkomsten te sluiten met hun Zuid-Amerikaanse buren. Suriname heeft geen luchtdienstovereenkomst met Argentinië, Uruguay, Chili, Ecuador, Peru, Bolivia en Paraguay, terwijl Guyana er geen heeft met Peru, Bolivia, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Ecuador.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May