Bisschop Choennie zet traditie voetwassing voort
25 Mar 2016, 00:01
foto
Bisschop Karel Choennie wast de voeten in alle nederigheid tijdens de Witte Donderdag viering. (Foto: Ranu Abhelakh)


In de Kathedrale Basiliek St Petrus en Paulus zijn gelovigen bij elkaar gekomen voor de avondmis op Witte Donderdag. Het is het begin van het Paas triduüm, de avond waarin Jezus tijdens het laatste avondmaal de eucharistie heeft gegeven. De viering van Witte Donderdag staat ook dit jaar in het teken van bevrijding, gaf Bisschop Karel Choennie aan.

Iedere Witte Donderdag moet het diep tot ons doordringen dat wij ons niet mogen laten knechten. Mensen mogen nooit meer slaaf worden van iets en/of iemand. “Niet van voorouderlijke hebi’s en kunu’s, macht, geld, de televisie, onze mobiel of computer. Wij zijn geroepen om vrije mensen te zijn.” Choennie heeft bij de oudere personen aangedrongen om de kinderen, familie en vrienden aan te sporen de kerk, tempel of moskee te bezoeken. “Wij hebben allemaal een missionaire opdracht van de heer.” De liturgie moet de mens zijn tweede natuur worden. De mens kan de genade van god alleen ontvangen in een ontvankelijk hart. De liturgie moet daarom een sfeer scheppen van hartelijke welwillendheid.

Ontkerkelijking in Suriname
Verwijzend naar een studie over de ontkerkelijking in Nederland, zei de bisschop dat het geloof in God, in Suriname nog sterk is. “Maar de ontkerkelijking begint zich nu wel aan te dienen. Het wordt nu echt zichtbaar.” Als voorbeeld haalde hij het huwelijk aan, waarbij mensen liever liederen van Celine Dion willen zingen, in plaats van kerkelijke liederen. Als deze trend zich voortzet, dan kan de liturgie Gods genade niet meer doorgeven. “Het hart moet bewerkt en gemasseerd worden, om Gods woord en genade, barmhartigheid te bevangen.” De kerk en de mensen daarom heen doen hun best om door decoraties en goed koorzang een sfeer te scheppen waar kerkbezoekers tot rust komen en voelen dat men met iets verheven bezig is.

Choennie ziet graag dat personen die de kerk bezoeken om hun hart open te stellen om Gods genade te ontvangen en niet voor entertainment met allerlei op- en aanmerkingen erna. Hij bleef ook stilstaan bij het delen met een andere die het minder goed heeft. Brood breken bij het altaar, moet een aansporing zijn om ook thuis een maaltijd samen te nuttigen. “Ons huis mag geen take-away service worden. Iedereen komt en eet wanneer hij wilt, schept op en gaat voor de tv of pc zitten.” De gemeenschapsgedachte en deze dienen is belangrijk.

Voetwassing
Op Witte Donderdag wordt traditioneel de voetwassing gehouden. Sommige priesters schrappen liever dit onderdeel van de vieringen, als zou het een stuk theater zijn. “Maar liturgie wil geen theater of drama zijn. Wat wij hier doen is ons werkelijk openstellen voor Gods bewerking in ons. Wanneer wij de voeten wassen, het diep tot in ons doordringt, dat wij pas echt christen kunnen zijn in nederige gemeenschap. Tegen de genodigden die gevraagd zijn voor de voetwassing, stelde Choennie dat als zij echt christenen willen zijn, dan zullen zij uitverkorene zijn om te dienen en niet om gediend te worden. “Een hele eer”, geeft Malty Nanhu, een van de genodigden voor de voetwassing na de ceremonie aan. De nederigheid waarmee de bisschop haar rechtervoet heeft gewassen en daarna gedroogd en de emotie die zij op dat moment ervoer, zal haar nog lang nablijven.

De voetwassing hoort bij het verhaal over Jezus die in aanloop naar Pasen met zijn leerlingen bij elkaar was om te eten. Jezus doet iets opvallends: hij wast de voeten van zijn leerlingen. Hij wist dat ‘het beslissende moment gekomen was dat Hij terug zou gaan naar Zijn Vader. Jezus wees zijn leerlingen op nederigheid, het dienen in plaats van gediend te worden. Met de viering van Witte Donderdag wordt de periode afgesloten van de veertigdagentijd, waar boete, bekering en gebed voor Pasen centraal staan. Afgelopen zondag is De Goede Week begonnen met Palmzondag, die voert via Witte Donderdag, Goede Vrijdag naar Stille Zaterdag. Donderdag hebben de kerkklokken voor het laatst geluid en zullen zwijgen tot aan de Paasviering op zondag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May