Obama bezoekt gedenkteken slachtoffers 'vuile oorlog'
25 Mar 2016, 05:05
foto
De presidenten Barack Obama en Mauricio Macri gooien bloemen in de River Plate ter ere van de slachtoffers van de Argentijnse "vuile oorlog."(Foto's: AFP)


President Barack Obama heeft op de laatste dag van zijn bezoek een gedenkteken voor de slachtoffers van de militaire dictatuur in Argentinië bezocht. Hij heeft beloofd meer geheime militaire documenten en die van inlichtingendiensten vrij te geven, waarin de rol van de Amerikaanse regering bij de staatsgreep in 1976 wordt aangegeven.

De Verenigde Staten (VS) was “te traag om op te komen voor de mensenrechten” in Argentinië, heeft hij gezegd. Naar schatting zijn zo’n 30.000 mensen gedood tijdens de zes jaar van de militaire regering. Duizenden anderen werden illegaal vastgehouden en gemarteld in wat bekend is als de “vuile oorlog.” Generaal Jorge Rafael Videla, die de staatsgreep leidde, is in 2013 in de gevangenis overleden. Hij zat een straf uit voor schendingen van de mensenrechten.

Volgens president Obama is de Amerikaanse buitenlandse politiek sindsdien veranderd, waarbij nu altijd rekening wordt gehouden met transparantie en mensenrechten. Hij hoopt dat zijn gebaar om geheime dossiers van de jaren 1970 vrij te geven, zou hebben de relaties tussen de twee landen te verbeteren.

“Er is controverse geweest over het beleid van de Verenigde Staten in het begin van die donkere dagen, en als de Verenigde Staten nadenkt over wat er toen is gebeurd, moet hij ook zijn eigen beleid onderzoeken, zijn eigen verleden,” zegt hij. “Democratieën moeten de moed hebben om te erkennen als we niet voldoen aan de idealen waarvoor wij staan. Toen we traag zijn geweest om op te komen voor de rechten van de mens, en dat was hier het geval.”

Tienduizenden mensen hebben later op de dag gemarcheerd door de straten van Buenos Aires om de 40ste verjaardag van de staatsgreep te herdenken.

Nooit meer
In 2002 heeft de Amerikaanse regering meer dan 4.000 geheime dossiers beschikbaar gesteld. Na een ontmoeting met president Mauricio Macri, heeft Obama aangekondigd dat de VS voor het eerst had ingestemd om bestanden van het leger en de inlichtingendiensten uit die tijd vrij te geven.

Na zijn bezoek aan de Remembrance Park, aan de oevers van de River Plate, heeft Obama gezegd dat hij had ingestemd met het vrijgeven van meer documenten uit die tijd. ‘Ik denk dat we de verantwoordelijkheid hebben om het verleden te confronteren met eerlijkheid en transparantie.” President Macri zegt dat zijn land moet kijken naar de toekomst en nieuwe relaties moet opbouwen. “Dit is een geweldige kans voor het Argentijns volk om zich te bundelen en te zeggen nooit meer. Nooit meer politiek geweld in Argentinië, nooit meer institutioneel geweld.”

Het Amerikaanse staatshoofd was woensdag in Buenos Aires aangekomen na een historisch driedaags bezoek aan Cuba. Hij heeft de hervormingen van Macri’s centrumrechtse regering – die in december vorig jaar is aangetreden - geprezen. Obama is vervolgens afgereisd naar de zuidelijke Andes badplaats Bariloche en is donderdagavond teruggekeerd naar Washington.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May