Laboratorium voedselveiligheid bij LVV afgebrand
17 Nov 2010, 10:25
foto


Het Laboratorium voor voedselveiligheid op het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) aan de Letitia Vriesdelaan is vanmorgen getroffen door brand. De brandweer heeft het vuur nu onder controle en is nog bezig met nablussen. Er is op dit moment nog wel sprake van een enorme rookontwikkeling.

Minister Hendrik Setrowidjojo zegt in een eerste reactie dat de oorzaak gezocht moet worden in stroomschommelingen en het ontploffen van een zekeringskast. In het laboratorium bevonden zich chemische stoffen, die bij de brand zijn vrijgekomen. De schade is aanzienlijk. Alleen de buitenmuren staan overeind. Alle nieuwe apparatuur en inventaris is verloren gegaan. De minister schat de schade op ongeveer vijf miljoen euro. “Dit is een klap voor de agrarische sector, voor het land en ook voor de Caricom”, zegt Setrowidjojo.

De brandweer was binnen acht minuten ter plaatse. Volgens de brandweer werden om half negen vanochtend enkele knallen gehoord. De brandweer bevestigt dat de brand bij de zekeringskast is ontstaan. Op dat moment was het personeel in een andere ruimte bezig met een training.

De brandweer waarschuwt voor de chemische gassen die vrijkomen door de sterke rookontwikkeling. Omwonenden worden verzocht de nodige maatregelen te nemen om inademen van de rook zoveel mogelijk te voorkomen. Setrowidjojo zegt dat de Energie Bedrijven Suriname (EBS) allang gewaarschuwd zijn over de stroomschommelingen en dat is gevraagd om een transformator. Volgens hem is niet op tijd op zijn verzoek gereageerd.

Het laboratorium is in maart dit jaar geopend. Daarin werden voorbereidingen getroffen om het tot het voedselinstituut van de Caricom te maken. De lidlanden van de Caricom hebben enkele maanden terug nog unaniem besloten dat Suriname met dit voedselinstituut, de ervaring en mogelijkheden op agrarisch gebied beslist een voorhoedepositie binnen de regio zou moeten innemen.

Het LVV-laboratorium in lichterlaaie.
Advertenties

Friday 16 April
Thursday 15 April
Wednesday 14 April