NH belicht thema 'water en werk'
22 Mar 2016, 21:22
foto


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) staat stil bij de Internationale Waterdag, vandaag. Het thema is ‘Water en Werk‘. Het ministerie stelt dat de regering zich committeert aan het beleid en haar verantwoordelijkheid om de burgers van het land van kwalitatief goed en gezond drinkwater te voorzien. Water is een niet weg te denken onderdeel voor de mensheid. Behalve dat wij elke dag genoeg moeten drinken is dit natuurproduct een belangrijke randvoorwaarde voor economische ontwikkeling. Niet alleen vanuit het gezondheidsaspect bekeken maar ook vanuit het aspect van voldoende werkgelegenheid creëren in de watersector, water als pijler voor duurzaam ondernemen en de uitvoering van de Decent Work agenda. Verschillende invalshoeken die vragen om duurzame oplossingen om de wereld toekomstbestendig te maken.

Behalve dat water van groot belang is voor verschillende economische activiteiten en daarmee de ontwikkeling van de natie, is het voorts voor het menselijke lichaam van onschatbare waarde. Kijken wij wereldwijd naar het aantal beschikbare bronnen dan kunnen wij stellen dat de vraag naar water groter is dan er kan worden geboden. Het is ook niet verwonderlijk dat niet eenieder toegang heeft tot goed en gezond drinkwater. Ook in ons land zijn er nog plaatsen waar burgers niet continu water uit de kraan krijgen. Men is veelal afhankelijk van regenwater en in de meeste gevallen gaan er dagelijks tankwagens naar diverse gebieden om de bewoners te voorzien van dit voor ons allen belangrijk product.

De regering is al geruime tijd bezig om drinkwaterprojecten uit te voeren opdat elke burger daarvan kan profiteren. Op dit moment zijn er op projecten gaande in de districten Commewijne en Saramacca om de kwaliteit en de beschikbaarheid van drinkwater aanzienlijk te verbeteren. Te Commewijne worden onder andere asbestbuizen vervangen met plastic buizen. Verder is het ministerie bezig om met 'De Watergroep" uit België een project op te starten om middels oppervlaktewater zuivering de woongebieden in het district van goed drinkwater te voorzien. Zodra de waterinstallatie is opgezet, zullen 40.000 huishoudens hiervan profiteren.

Het water zal onttrokken worden uit de Surinamerivier ter hoogte van plantage Laarwijk via een ‘state of the art’ installatie. Er komt een leiding van ongeveer 9 kilometer tot in het centrum van Tamanredjo waar het zuiveringsproces zal plaatsvinden. Behalve Commewijne en Saramacca kijkt het ministerie ook naar gebieden in het achterland. Bestaande productiestations worden vernieuwd zodat de bevolking gegarandeerd is van goed en veilig drinkwater.
Het ministerie doet een beroep op eenieder om zich te bezinnen over de belangrijkheid van water voor ons eigen leven als mensen. Laten wij met zijn allen stilstaan bij het belang van water voor ons eigen voortbestaan en de ontwikkeling van ons land. De belangrijke boodschap vanuit de overheid naar alle burgers is daarom nog steeds om verspilling tegen te gaan en zuinig om te gaan met deze waardevolle natuurlijke hulpbron, stelt NH.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May