Scholen Commewijne krijgen boek 'Jagernath Lachmon'
20 Mar 2016, 17:28
foto
Directeur van de Sewrajsinghschool Sruti Ramjattan krijgt de boeken van onderwijsinspecteur Patricia Gopi. Zij wordt bijgestaan door Anand Hanoeman.


Stichting Vrienden van Commewijne onder leiding van Sheilendra Girjasing heeft aan alle voj en de middelbare school in Commewijne de nieuwste druk van het boek Jagernath Lachmon; Verbroederingspolitiek in Suriname geschonken. De schenking geschiedde via de onderwijsinspectie onder leiding van Patricia Gopi en Anand Hanoeman. In totaal gaat het om tien scholen.

De examenklassen van deze muloscholen kunnen goed gebruik maken van deze boeken, meent Girjasing. Alle scholen hebben elk drie boeken gekregen. Het boek is geschreven door Evert Gonesh. Reeds in 1986 publiceerde Gonesh onder zijn eerdere naam Azimullah, dit boek, ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Lachmon op 21 september 1986.

Dit boek was een eerste reconstructie van het leven van de toenmalige leider van de VHP. Met het heengaan van Lachmon op 18 oktober 2001 diende zich de behoefte aan om de door hem geïntroduceerde 'Verbroederingspolitiek', nadrukkelijk te omlijnen, schrijft Gonesh in zijn voorwoord. Hij wijst erop dat verschillende auteurs alleen aandacht hebben besteed aan de beknopte betekenis van de verbroederingspolitiek, namelijk de samenwerking tussen de Creoolse leider Pengel en de Hindostaanse voorman Lachmon in de periode 1955 tot en met 1967. Gonesh schrijft verder dat de verbroederingspolitiek in Suriname een ruimere betekenis heeft gehad, namelijk als harmoniemodel in de politieke cultuur van Suriname. Betekenisvolle elementen zoals “niet het onderste uit de kan willen halen”, “compromissen sluiten” en “altijd andere etnische groepen erbij betrekken”, zijn duidelijke verschillen geweest met de toenmalige politiekvoering in de omliggende Caribische landen, schrijft Gonesh.

Reden genoeg voor Girjasing om dit boek verder te distribueren, zodat de jongeren meer inzichten krijgen over Jagernath Lachmon en zijn manier van politiekvoering. Volgens Girjasing zijn jongeren nog niet goed op de hoogte van de verworvenheden van deze grote politicus. “We zijn blij met de geste. Vooral voor de geschiedenislessen kan er goed gebruik worden gemaakt van deze boeken”, reageert Gopi. Ze vindt dat de jongeren ook goed op de hoogte moeten zijn over de historie van de politiek in Suriname en ook over de markante figuren die ene bijdrage hebben geleverd aan de natievorming.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May